Svet
946 ogledov

Tako ob 1. maju protestirajo Francozi in drugje po Evropi

Protesti ob 1. maju, Francija Epa
Ne glede na ukrepe proti širjenju novega koronavirusa se je na tisoče Francozov danes podalo na ulice na proteste ob 1. maju. Protestirali so tudi drugod po Evropi.

Protestniki v Franciji so zahtevali socialno in ekonomsko pravičnost ter izražali nasprotovanje vladnim načrtom glede na spremembo nadomestil za brezposelne. 

V Parizu in ostalih francoskih mestih je bilo pripravljenih skupno tristo protestnih shodov. V pretolnici so se protestom sindikatov pridružili tudi člani gibanja Rumeni jopiči, ki so pred tremi leti sprožili val protivladnih protestov, pa tudi zaposleni v sektorjih, ki jih je močno prizadela pandemija - kot so delavci v kulturi. 

Protesti ob 1. maju, Francija | Avtor: Epa Epa

"Veliko denarja gre tistim, ki ga imajo veliko, manj tistim, ki nimajo nič, kar se odraža tudi v načrtu reforme zavarovanja v primeru izgube delovnega mesta, ki ga želimo ukiniti," je ob tem povedal vodja sindikata CGT Philippe Martinez. 

Večina protestov je minila v mirnem ozračju, le v Lyonu je policija pregnala skupino okrog 200 demonstrantov, ki so metali petarde, v Parizu pa je policija aretirala 17 protestnikov. Nekaj se jih je spopadlo s policijo, metali so kamenje in prevračali smetnjake. 

Protesti ob 1. maju, Francija | Avtor: Epa Epa

V Španiji se je v več kot 70 mestih danes prvomajskih zborovanj udeležilo več tisoč ljudi. Na glavnem zborovanju v prestolnici Madrid se je zbralo okoli tisoč ljudi, tudi sedem ministrov, med njimi ministrica za delo Yolanda Diaz ter predstavniki levih strank. Predstavniki glavnih sindikatov so vlado pozvali k spoštovanju zavez, uresničitev katerih je zaradi pandemije preložila, kot so umik sporne reforme trga dela, dvig minimalne plače in sprejem zakona o enakem plačilu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Nemčiji se vrstijo demonstracije širom države, samo v Berlinu so zato aktivirali več kot pet tisoč policistov. Predstavniki sindikatov izpostavljajo, da ne bodo dovolili, da bodo delodajalci pandemijo izkoristili za izgovor za odpuščanja, relokacije in dumpinge plač. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Mark035
    Mark035 20:41 01.maj 2021.

    Samo to je pot do sprememb, kolesarjenje je dobro za rekreacijo, ni pa rešitev za spremembe. Smrt janšizmu - svoboda narodu.

  • krucefiks 18:47 01.maj 2021.

    tem butnglavcem na vladi ,če ne bo nobenega odziva od njih,bo še do vojne prišlo