Svet
6483 ogledov

Te šole ponovno uvajajo fizično kaznovanje

Šola Profimedias
Neposlušne otroke bodo kazbnovali z leseno palico.

Nekatere šole v ameriški zvezni državi Teksas so se odločile, da ponovno uvedejo fizično kaznovanje otrok, ki ne bodo sledili pravilom; učitelji bodo kaznovali tiste otroke, za katere bodo starši dali soglasje za takšne ukrepe. "V kolikor se starši ne bodo strinjali s tovrstnim kaznovanjem, njihovi otroci v šoli ne bodo tepeni," je po pisanju Independenta izjavila predstavnica šolskega okrožja, v katerem uvajajo spremembo, Mary Springs. Gre za šole, v katere hodijo otroci od štirih do 18-tih let. Otrok bo kaznovan z enim udarcem za vsako neposlušnost oziroma motnjo pouka.

Novost šole uvajajo na predlog šolskega svetovalca Andrewa Amara, ki je bil tudi sam deležen takšne vzgoje. "Name je učinkovalo pozitivno. Vedel sem, da če bom zašel v težave, če ne bom poslušen, če ne bom spoštljiv, vedel sem, da bom kaznovan."

V šolah, kjer uvajajo novost, bodo lahko neposlušne učence z leseno palico kaznovali le določeni zaposleni; ravnatelj in svetovalni delavci. Vse šole bodo dosledno spremljale in beležile število kaznovanj in učinke, ki jih bodo ti imeli na otroke.

"Pregledali bomo, kako bo tovrstno discipliniranje otrok učinkovito, primerjali obnašanje otrok z leti pred uvedbo novosti," je poudarila Springsova, ki je dodala, da če bo število izvedenih kaznovanj upadalo, da bo to pokazatelj, da so na pravi poti.

Tepežkanje še ni izginilo

Ne glede na to, kaj je napisano na papirjih, pa v ameriških šolah očitno tepežkanje ni izginilo. V lanskem letu je predstavnik ministrstva za izobraževanje John B. King izpostavil, da bi morali sprejeti pravila na nacionalni ravni, da bi tepežkanje izginilo iz šol. Po podatkih, ki jih je izpostavil, je 110 ameriških šolarjev vsako leto izpostavljeno fizičnemu kaznovanju v šolah.

Izpostavil je, da fizično kaznovanje pri šolarjih naleti ravno na nasproten učinek od želenega; otroci postanejo bolj agresivni in bolj uporni. "Nobena šola ne more biti obravnavana kot varna šola, če se njeni šolarji bojijo, da bodo fizično kaznovani," je še izpostavil ter dodal, da takšno početje ni le neučinkovito, pač pa da nima nobenega mesta v družbi, ki naj bi zagovarjala človekove pravice.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 02:08 28.julij 2017.

    Ne čudim se, da so mučenje uvedli v najbolj zaostali državi v ZDA.

  • Avatar Džoser
    Džoser 16:18 27.julij 2017.

    Končno je tudi Jenkije srečala pamet.

  • tudbognasvečnereši 22:01 26.julij 2017.

    edino pravilno, ne more biti učenec bolj zaščiten kot profesor. Govorim o praksi v banarepubliki SLO.