Svet
26 ogledov

Telo prodajala pri 11 letih

Ocene kažejo, da je samo prisilnih prostitutk v Sloveniji okoli 300, če pa pogle Žurnal24 main
Najnovejši rezultati State Departmenta so razkrili, da je po svetu na leto več kot 12 milijonov žrtev trgovine z ljudmi. "V prostitucijo sem bila prisiljena pri 11 letih," pripoveduje ena izmed žrtev.

Posamezniki so v črno trgovanje ukleščeni prek prisilnega dela, dela za odplačilo dolgov ali prisilne prostitucije. Prejšnje leto je bilo na zaradi trgovine z belim blagom obsojenih kar 4166 ljudi.

Ameriško ministrstvo dodaja, da ni vse tako črno. Ozaveščenost glede obsega modernega suženjstva naj bi namreč prispevala k dejstvu, da je tovrstna kazniva dejanja danes veliko lažje zaznati in jih posledično tudi kaznovati. 

Kje je Slovenija?
Poročilo razkriva, da gre za državo tranzita in končnega cilja, v manjši meri pa tudi izvora žrtev trgovine z ljudmi. Večinoma gre za prisilno prostitucijo žensk in otrok. Lani je bilo v Sloveniji 28 preiskav primerov trgovine z ljudmi, kar je 21 več kot leta 2008. Vendar pa so preiskave rodile le štiri obtožnice in dve obsodbi na krajši zaporni kazni.

Luis CdeBaca, ki je na čelu ministrskega boja zoper suženjstvo, zatrjuje, da je do danes kar 116 držav sprejelo zakone proti trgovini z ljudmi. Združeni narodi so namreč pred dobrimi desetimi leti postavili temelj boja s sprejetjem zakona proti sodobnemu suženjstvu. Preteklo leto so na ministrstvu označili za vrhunec tovrstnega boja, saj je bil na podlagi identifikacije s strani žrtev uspešen tudi sodni boj zoper storilce kaznivih dejanj.

Pozitiven premik
"Države, ki so nekoč zanikale obstoj trgovine z ljudmi, si zdaj prizadevajo, da prepoznajo žrtve in jim pomagajo pri soočanju s travmo modernega suženjstva, hkrati pa tudi ostro kaznujejo tiste, ki držijo v rokah niti trgovine z ljudmi," je dejala ameriška sekretarka Hillary Clinton.

State Department predpostavlja, da je bilo kljub temu zadnje leto prepoznanih le slabih 0,4 odstotka žrtev trgovine z ljudmi. Sodobno suženjstvo je posel, vreden milijarde dolarjev, ki bo cvetel, vse dokler države po vsem svetu ne bodo stopile skupaj in naredile konec trpljenju in izkoriščanju.  

"Suženjstvo še vedno ne predstavlja pretirano tveganega početja. Denarne kazni in opozorila so nezadostna. Za boj zoper trgovino z ljudmi je na voljo premalo sredstev, premalo je vizije, rezultat so tudi slabi rezultati," dodaja CdeBaca.

Telo prodajala pri 11 letih
373 strani dolgo poročilo letos vsebuje tudi izpovedi žrtev. Med njimi je Američanka Harriet, ki je pri 11 letih pobegnila od doma k 32-letnemu moškemu, ki jo je spolno zlorabljal in prisilil v prostitucijo. Ko je bila stara 13 let, so jo aretirali in ji naprtili obtožnico zaradi prostitucije. Niti tožilstvo niti sodišče nista pri tem trenila z očmi, dokler se niso našli pravniki, ki so opozorili, da 13-letnica po zakonu ne more privoliti v spolne odnose, torej se ne more prostituirati. O svojem zvodniku najstnica ni izdala niti besede.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.