Svet
3612 ogledov

Temperaturni šok: Praktično čez noč se je shladilo za več kot 20 stopinj Celzija

Sneg
1/2
Epa
Po več tednih milega vremena so temperature po vsej Franciji to zimo prvič padle pod tiste, ki so za zimo običajne. Hladno obdobje naj bi trajalo več dni.

Zaradi vdora polarnega zraka iz Skandinavije temperature po vsej državi strmo padajo, današnji dan pa bo predvidoma najhladnejši, vremenoslovci napovedujejo, da bi lahko nočne temperature v nekaterih višjih delih države padle celo do -15 stopinj Celzija.

Lokalne oblasti po več delih Francije so sprožile svoje načrte za krizne situacije. Pariz je svoj načrt sprožil že v ponedeljek, nekatere prefekture so to storile že minuli konec tedna. To pomeni, da lokalne oblasti odpirajo dodatne prostore za nujno namestitev v stavbah kot so telovadnice ali šole, da zagotovijo zatočišče tistim, ki so najbolj ranljivi za mraz. 

Temperature v severnem delu Francije so se spustile krepko pod ničlo, vremenoslovci opozarjajo, da se kar nekaj časa ne bodo dvignile, zaradi močnega vetra pa bo občutek mraza še večji. Francoski meteorologi sporočajo, da bi se lahko prvič po letu 2018 temperature na vseh glavnih vremenskih postajah spustile pod ledišče.   

Komentarjev 2
  • brencl47 13:43 09.januar 2024.

    Pred 40 in več let nazaj, so bile to običajne zimske temperature. Pri -15 in več smo tudi smučali. Dandanes pa taka panika.

  • Jernej65 11:52 09.januar 2024.

    Kam smo prišli, da te sredi zime presenetijo zimske temperature. Ko postane vreme primerno letnemu času, se vklapljajo rdeči alarmi.