Svet
753 ogledov

"Temu ne moremo reči niti parodija vladavine prava"

Aleksej Navalni Profimedia
Sodišče v Moskvi je za ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega dan po njegovi vrnitvi v domovino in aretaciji na moskovskem letališču odredilo 30 dni pripora. Iz sveta se še naprej vrstijo obsodbe aretacije glasnega kritika Kremlja in pozivi k njegovi izpustitvi.

Odvetnik opozicijskega politika Vadim Kobzev je iz improvizirane sodne dvorane na policijski postaji sporočil, da je sodišče odločilo, da mora Navalni do 15. februarja ostati v priporu.

"Pridržali so ga na meji, odpeljali neznano kam, njegov odvetnik ni dobil dostopa, zaslišanje so izvedli po hitrem postopku kar na policijski postaji in pridržan je za 30 dni," je sporočila njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš. "Temu ne moremo reči niti parodija vladavine prava," je dodala.

Po odločitvi sodišča je Navalni pozval Ruse k protestom. "Ne molčite. Uprite se. Pojdite na ulice," je 44-letnik pozval v video sporočilu s policijske postaje, objavljenem na Youtubu.

Vrnitev Navalnega v Rusijo Navalni Svet Povratek Navalnega povzročil izredno stanje v Moskvi

Navalni je ob prihodu na zaslišanje opozoril na brezpravje in norčevanje iz pravosodja. "Videl sem veliko norčevanja iz pravosodja, vendar so tokrat (...) raztrgali in zavrgli ruski kazenski zakonik," je dejal. "To ni mogoče. To je popolno brezpravje," je bil ogorčen v videoposnetku, ki ga je objavila njegova odvetniška ekipa.

Njegova odvetnica Olga Mihajlova je opozorila, da Navalnemu niso omogočili pravnega zastopanja. "Ne smem vstopiti v stavbo policijske uprave v okrožju Himki," je dejala. Tiskovna predstavnica Kira Jarmiš je sporočila, da sta dva odvetnika vodje opozicije smela vstopiti v stavbo policije, vendar nista imela dostopa do Navalnega.

Improvizirano sodno dvorano so postavili kar na policijski postaji v okrožju Himki na obrobju Moskve, kamor so Navalnega odpeljali po dramatični aretaciji na moskovskem letališču Šeremetjevo v nedeljo zvečer. Policisti so ga prijeli na mejni nadzorni točki na letališču manj kot uro po vrnitvi iz Nemčije, kjer je bil na zdravljenju po zastrupitvi z živčnim strupom novičok avgusta lani.

Aleksej Navalni | Avtor: Profimedia Profimedia

"Takoj ga morajo izpustiti in mu zagotoviti varnost"

Iz sveta se medtem še naprej vrstijo pozivi k izpustitvi Navalnega, ki so ga prijeli v nedeljo ob vrnitvi v domovino. Med drugim so k temu pozvale ZDA, EU, Nemčija in Francija, pa tudi visoki komisariat ZN za človekove pravice.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v izjavi za javnost obsodila njegovo pridržanje. "Takoj ga morajo izpustiti in mu zagotoviti varnost," je poudarila. Dodala je, da je pridržanje političnih nasprotnikov v nasprotju z mednarodnimi zavezami Rusije.

"Pridržanje Alekseja Navalnega ob prihodu v Moskvo je nesprejemljivo. Ruske oblasti pozivam, naj ga nemudoma izpustijo," je v nedeljo tvitnil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Aleksej Navalni | Avtor: Reuters Reuters

Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je obsodil aretacijo Navalnega in zahteval njegovo takojšnjo izpustitev. "Politizacija sodstva je nesprejemljiva in pravice Navalnega je treba spoštovati," je zapisal v izjavi za javnost. Ruske oblasti je tudi pozval k takojšnji izpustitvi vseh novinarjev in državljanov, ki so bili pridržani v povezavi s poročanjem ali podporo Navalnemu ob njegovi vrnitvi.

Za izpustitev se je v tvitu zavzel tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, ki je zapisal, da so vodjo ruske opozicije pripravljeni povabiti v Evropski parlament. Ob tem je aretacijo Navalnega označil za žalitev mednarodne skupnosti, ki mu je pomagala rešiti življenje. Iz visokega komisariata ZN za človekove pravice so medtem sporočili, da so globoko zaskrbljeni zaradi aretacije Navalnega ter pozvali k njegovi takojšnji izpustitvi. V tvitu so znova pozvali k celoviti in nepristranski preiskavi njegove zastrupitve.

Aretacijo so obsodili tudi nemška kanclerka Angela Merkel, britanski zunanji minister Dominc Raab, ameriški državni sekretar Mike Pompeo in svetovalec novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna za nacionalno varnost Jake Sullivan. Nemški zunanji minister Heiko Maas je pred tem poudaril, da se je Navalni zavestno odločil vrniti v Rusijo, ker tam vidi svoj osebni in politični dom. "Dejstvo, da so ga ruske oblasti prijele ob prihodu v domovino, je popolnoma nerazumljivo," je dodal vodja nemške diplomacije.

Lavrov: Tako odvračajo pozornost od globokih kriz

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ocenil, da želijo zahodni politiki želijo s svojimi izjavami o aretaciji Navalnega odvrniti pozornost od globokih kriz, v katerih so se znašle njihove države.

"Videli smo, kako so pograbili včerajšnjo novico o aretaciji Navalnega," je dejal Lavrov na novinarski konferenci o dosežkih ruske diplomacije v lanskem letu. "Zadovoljni so, ker mislijo, da bodo na ta način odvrnili pozornost javnosti od najgloblje krize, v kateri se je znašel liberalni model razvoja," je poudaril Lavrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • mina6 22:53 19.januar 2021.

    To je intimna opcija Kučana in KUL-a