Svet
14 ogledov

Terorizem izvira iz Hamburga?

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
ZDA so izdale opozorilo državljanom, da v Evropi obstaja nevarnost terorističnega napada, zato naj bodo na javnih mestih previdni. Naša ministrstva še brez opozorila.

Ameriško zunanje ministrstvo naj bi prišlo do podatkov, da Al Kaida še z nekaterimi drugimi terorističnimi mrežami načrtuje napade na Evropo. Zato so pozvali svoje državljane, naj bodo predvsem v bližini turističnih znamenitosti in postaj sredstev javnega prevoza še posebej previdni.

Evropa v pripravljenosti
Ukrepu Američanov so sledili tudi Britanci, ki so povišali raven ogroženosti za potovanja v Francijo in Nemčijo. Britanska notranja ministrica Theresa May je rekla, da verjetnost terorističnega napada v Veliki Britaniji še naprej ostaja visoka.

Nemci so odvrnili, da nimajo konkretnih dokazov o možnosti napadov, a to vseeno preiskujejo. Francozi so sporočili, da tesno sodelujejo z vsemi pristojnimi službami in državami, po zagotovilih notranjega ministra Brica Hortefeuxa so sprejeli tudi posebne ukrepe. V Franciji sicer zaradi dveh lažnih bombnih opozoril zadnje dni že tako ali tako stopnja alarma ostaja rdeča. Zanimivo, za nekatere izredne ukrepe se je odločila celo Češka, za katero sicer velja splošno prepričanje, da ni na seznamu tarč teroristov.

Slovenija brez opozoril
Pri nas ministrstvi za zunanje in notranje zadeve še nista izdali opozoril. Kot pravijo, nimajo podatkov, ki bi nakazovali na ogroženost, vseeno pa priporočajo previdnost pri potovanjih.

Za paniko poskrbeli v Hamburgu?
CNN pa poroča, da naj bi za vso zgodbo o grožnjah Al Kaide stali pripadniki džihada v nemškem Hamburgu. Sklicujejo se na podatke Evropske obveščevalne službe, ki naj bi za načrtovane napade izvedeli po tem, ko so pripadniki evropske tajne službe v Natovi bazi zaslišali Nemca afganistanskega porekla Ahmeda Sidiqija. Ta naj bi jim priznal, da je najmanj eden od pripadnikov skupine muslimanov, v kateri je nekoč deloval sam, zdaj vključen v organizacijo napadov na Evropo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.