Svet
47495 ogledov

"To je poskus državnega udara!" Trump stopil pred kamere in povedal tole ...

Protesti Kapitol Washington zasedba trump
1/14
Epa
Policija je v poslopju ameriškega kongresa, kamor so danes vdrli privrženci predsednika Donalda Trumpa, izvlekla orožje, uporabili so tudi solzivec, poročajo ameriški mediji. Ena oseba je umrla, je poročala NBC. Vodstvi senata in predstavniškega doma sta na varnem, prav tako podpredsednik Mike Pence in njegova naslednica Kamala Harris.

Oba domova kongresa sta potrjevala zmago Joeja Bidna na predsedniških volitvah 3. novembra, ko so v poslopje vdrli Trumpovi podporniki.

V streljanju naj bi bila ena ženska ustreljena v prsi in je umrla, poroča NBC, ki drugih podrobnosti o dogodku ne navaja.

Protestniki so vdrli tudi v senatno dvorano, eden od protestnikov je, kot kažejo posnetki televizijske mreže CNN, sedel na sedež predsedujočega, kjer je še malo pred tem sedel podpredsednik Pence.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so kongresnikom in drugim v poslopju naročili, naj si nadenejo plinske maske.

Nekateri ameriški mediji dogajanje opisujejo kot poskus državnega udara s strani Trumpovih privržencev.

"Predsednik ZDA spodbuja k udaru. Ne bo nas prestrašil," pa je tvitnila demokratska članica predstavniškega doma Karen Bass.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je predsednika Donalda Trumpa, pozval, naj nemudoma javno zahteva konec tega obleganja. "Naša demokracija je pod napadom, kot ga še ni bilo, napadom na vladavino prava in predstavnike ljudstva," je dejal Biden.

Kmalu po Bidnovem pozivu je Trump stopil pred kamere in protestnike pozval, naj se v miru vrnejo domov.

 

Potem ko je privržence pozval, naj gredo na kongres, je predsednik ZDA svojim podpornikom, ki oblegajo kongresno palačo, tvitnil tudi, naj ostanejo mirni. Ameriški mediji poročajo tudi, da je nekaj Trumpovih privržencev, ki so vdrli v palačo, oboroženih. Fotografije iz senata kažejo ljudi z izvlečenimi pištolami, govori se o poskusu udara.

"Prosim vas, da podpirate našo kongresno policijo in druge policije. Oni so resnično na strani naše države. Ostanite mirni," je tvitnil Trump.

Protestnikom je pred tem uspelo prekiniti skupno zasedanje obeh domov ameriškega kongresa za formalno potrditev demokrata Josepha Bidna na volitvah 3. novembra. Razmere so napete in novice se vrstijo, med njimi poročila prič, da je odjeknilo tudi nekaj strelov, vendar potrditve še ni.

Trumpovi privrženci vztrajajo, da niso nasilni in niso naredili nič narobe, ker je kongres ljudska hiša, kamor so poslali svoje predstavnike, do katerih imajo dostop. To je tehnično res, saj lahko v kongresno palačo oziroma kongresne pisarniške zgradbe vstopi vsakdo - potem ko gre skozi varnostno kontrolo.

Po prekinitvi zasedanja so se kongresniki zatekli na varno v svoje pisarne ali ostali v dvorani predstavniškega doma. Kongresna policija čaka na okrepitve in vmes skuša prepričati tiste, ki so vdrli, da odidejo.

Županja Muriel Bowser in predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi sta pozvali, naj na pomoč vpokličejo nacionalno gardo. Odločitev še ni sprejeta, vendar pa je županja od 18. ure po krajevnem času naprej ukazala policijsko uro.

Nekateri medijski komentatorji so dogajanje označili za poskus udara. Vdor je streznil tudi sicer Trumpu naklonjene medije, kot je televizija Fox News, številni republikanski člani kongresa pa se zgražajo, govorijo, da se to ne sme dogajati v Ameriki, ker "niso Rusija".

Potrditev Bidnove zmage bi se tako ali tako zavlekla, ker je precej republikanskih kongresnikov začelo vlagati ugovore na volilne izide po državah. Demokrati upajo, da bo nasilni vdor streznil tudi njihove republikanske kolege, da ugovore, ki nimajo možnosti za uspeh, umaknejo.

Komentarjev 12
  • Avatar Emma_Campbell
    Emma_Campbell 13:57 07.januar 2021.

    Zapustil sem služb0 in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 na ur0 od doma. zaslužim 25 tisoč d0larjev na mesec s spletnim delom 3 ure dnevno. Za več podrobnosti .... ➤➤➤➤ ➤ LovesMeetx.Com

  • anica00 12:05 07.januar 2021.

    Kako je ti možno, da narod vdre v kongres?

  • Avatar vec
    vec 10:02 07.januar 2021.

    Medtem v Sloveniji ugledni revni državi zibelki enakosti, eni bolj enaki med enakimi že od FEBRUARJA delajo enako, vsak teden nov poskus državnega udara in prevzema oblasti BREZ volitev, s pomočjo sloganov vladavina prava, ustavni lok ipd. MSM pa jim ...prikaži več držijo štango. okay pa naj bo po vaše, ma narod ve kaka je situacija.