Svet
14 ogledov

Topolanek zapušča češko vlado

Mirek Topolanek bo odstopil z mesta predsednika vlade. Žurnal24 main
Potem ko je češki parlament tamkajšnji vladi izglasoval nezaupnico, je češki premier Mirek Topolanek napovedal svoj odstop.
"Ravnal bom točno tako, kot mi nalaga ustava," je po nezaupnici češkega parlamenta vladi dejal premier Mirek Topolanek. Češka ustava namreč predvideva, da mora vlada v primeru nezaupnice parlamenta odstopiti. Povod za glasovanje o nezaupnici je afera o domnevnem posredovanju premierja oziroma njegovega predstavnika, da češka javna televizija ne bi prikazala reportaže, ki kompromitira poslanca Petra Wolfa.

Opozicijski socialdemokrati so doslej že večkrat predlagali glasovanje o nezaupnici vladi premierja Topolanka, nazadnje oktobra lani, vlada pa je vsa glasovanja preživela s pomočjo glasov nekdanjih poslancev socialdemokratov, zdaj neodvisnih. Eden od teh poslancev je tudi omenjeni Wolf, čigar družinsko podjetje je osumljeno zlorabe državnega denarja. Današnje glasovanje o nezaupnici vladi, ki jo vodi Topolankova Državljanska demokratska stranka (ODS), je bilo že peto po letu 2006. Tokrat pa se je prvič v zgodovini Češke zgodilo, da je bila nezaupnica dejansko izglasovana.

Dejstvo, da je Češka sredi predsedovanja EU, opoziciji pri vložitvi zahteve za glasovanje o nezaupnici ni povzročalo skrbi. Kot je namreč menil Jiří Paroubek, lahko Topolankova vlada tudi v primeru izglasovanja nezaupnice do konca junija oziroma do izteka predsedovanja ostane na položaju. Po koncu junija bi nato imenovali tehnično vlado, ki bi državo vodila do volitev jeseni. Topolanek se sicer s tem scenarijem ne strinja in vztraja, da ima kot predsednik največje parlamentarne stranke tudi po morebitni odstavitvi sedanjega kabineta pravico ostati na položaju premierja. Če ne bi mogel oblikovati večinske vlade, bi po njegovem obstajala možnost razpisa predčasnih volitev, a ne šele jeseni, ampak že poleti.

Nekateri v EU zaskrbljeni
"Evropska komisija popolnoma verjame, da češka ustava Češki omogoča, da bo EU predsedovala enako učinkovito kot doslej," so po izglasovani nezaupnici sporočili v Bruslju. Češka je sicer v zgodovini EU druga država, ki se sooča s padcem vlade na sredi predsedovanja EU; pred njo se je to leta 1996 zgodilo Italiji.

Na padec češke vlade so se že odzvali tudi nekateri evropski politiki. "To bo pomenilo težave za stabilnost in ugled Evrope," je po poročanju tujih medijev menil vodja luksemburške diplomacije Jean Asselborn.

Nekateri evropski diplomati ob tem opozarjajo, da češko predsedstvo že doslej ni bilo preveč učinkovito. To je Češki posredno očital tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy ob robu vrha EU minuli konec tedna, ko je dejal, da je Francija poskušala prispevati bolj konkretne odločitve pri političnih prizadevanjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.