Svet
181 ogledov

Tretjina bo glasovala po pošti

Angela Merkel
1/3
EPA
V Nemčiji so se ob 8. uri odprla volišča, na katerih bo 61,5 milijona volilnih upravičencev izbiralo novo sestavo parlamenta.

Zmaga se že četrtič nasmiha konservativni uniji CDU in CSU kanclerke Angele Merkel, medtem ko se bodo morali socialdemokrati (SPD) Martina Schulza najverjetneje sprijazniti z enim najslabših rezultatov v zgodovini.

Volišča bodo odprta do 18. ure, ko gre pričakovati tudi prve rezultate vzporednih volitev. Volilna komisija bo uradne rezultate objavila v ponedeljek. Nov bundestag mora biti nato konstituiran v največ 30 dneh.

Bo kar tretjina glasovala po pošti?

Na tokratnih volitvah so opazili porast povpraševanja za oddajo glasu po pošti in predvidevajo, da bo to storilo rekordno število ljudi. Že na zadnjih volitvah leta 2013 je po pošti oddal glas vsak četrti volilni upravičenec, tokrat bi jih lahko bilo kar 30 odstotkov. To pa zmanjšuje zanesljivost vzporednih volitev, ki glasov po pošti ne zajamejo.

Predsednik pozval na volitve

V luči ugibanj, da naj bi bila volilna udeležba zelo nizka, je nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier sodržavljane tik pred zdajci znova pozval, naj glasujejo. "Volitve so državljanska dolžnost. Pojdite in volite!" je zapisal v mnenjskem prispevku v današnjem Bild am Sonntag. "Vsak glas šteje, vaš glas šteje. Ljudje, ki ne volijo, dovolijo, da drugi odločajo o prihodnosti naše države," je še poudaril nekdanji zunanji minister iz vrst SPD.

Med odprtimi vprašanji tokratnih volitev je predvsem uvrstitev manjših strank in to, s kom bo CDU oblikovala koalicijo. Več kot tretjina volilnih upravičencev je bila po zadnjih anketah še vedno neodločenih.

Merklovi se obeta bistveno šibkejša zmaga kot leta 2013

Angela Merkel | Avtor: Epa Epa
Glede na ankete, ki CDU pripisujejo okoli 35 odstotkov podpore - kar je občutno manj kot na volitvah leta 2013 - in SPD med 20 in 25 odstotki, bo zanimiv boj za tretje mesto. Med favoriti zanj so skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD), Liberalci (FDP) in Levica. Vstop v parlament naj bi uspel še Zelenim. Prvič v povojni Nemčiji naj bi bil bundestag tako sestavljen iz kar šestih strank.

Kot še najbolj verjetno se omenja nadaljevanje velike koalicije unije CDU/CSU z SPD, mediji pa ugibajo še o dveh možnih koalicijah, ki jih v Nemčiji doslej še niso imeli. Ena je sestava koalicije iz treh strank, in sicer CDU/CSU, FDP in Zelenih, druga pa je morebitna manjšinska vlada s CDU/CSU in FDP.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.