Svet
115 ogledov

Trump in Putin prvič iz oči v oči

Trump in Putin na vrhu G20 EPA
Ob robu zasedanja skupine G20 v Hamburgu sta se danes na prvem dvostranskem srečanju sešla predsednika ZDA in Rusije, Donald Trump in Vladimir Putin.

Bela hiša in Kremelj sta potrdila, da to ne bo le srečanje ob robu vrha, temveč formalno srečanje predsednikov, medtem ko tem pogovorov niso posebej navedli.

Do srečanja prihaja v obdobju, ko je Trump pod drobnogledom preiskovalcev in javnosti glede morebitnih povezav s Kremljem med volilno kampanjo, obenem pa so odnosi med državama po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim leta 2014 in uvedbi sankcij na najnižji ravni od hladne vojne.

Odnosi na najnižji ravni od hladne vojne

Trump je bil v času lanskoletne predsedniške kampanje zelo naklonjen Putinu, Rusija pa mu je po ugotovitvah ameriških obveščevalnih agencij pomagala do izvolitve s kampanjo vdorov v računalnike demokratske stranke in širjenja lažnih informacij po internetu.

Med četrtkovim obiskom v Varšavi je bil Trump bo Rusije bolj kritičen, češ da je dejavnik destabilizacije.

Trump in Putin na vrhu G20 | Avtor: EPA EPA

Med glavnimi temami srečanja voditeljev, ki sta doslej trikrat govorila po telefonu, naj bi bili tudi konflikti v Siriji in Ukrajini ter terorizem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • principiumnovum 19:56 11.julij 2017.

    Joj, šele sedaj le sem videla, da se za trumpovo ritjo skriva alkohlik junker! A vi fake news pisunarji niste mogli enkrat brez, da bi mu delali reklamo? Pa, kdo bo pa gledal tega zapitega bankirja? Kdo je tega pijanca ...prikaži več sploh postavil na oblast? Mi, ljudje, sigurno ne. Kvečjemu vi, mediji in banke.

  • principiumnovum 19:56 11.julij 2017.

    Ko bi le mi imeli takšnega voditelja kot je g. Putin. Zanj bi dala vseh 50 moških v zloveniji, pa tudi, če potem tukaj ostanemo samo še babe. No, saj tudi zdaj nas je v zloveniji pičk precej več kot moških.