Svet
831 ogledov

Trump na obisku tovarne mask brez maske

Donald Trump Epa
Ameriški predsednik Donald Trump vztraja pri tem, da ne bo nosil maske.

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek obiskal tovarno podjetja Honeywell v Arizoni, ki zaradi koronavirusa sedaj izdeluje medicinske maske. Sam jih osebno sicer ni preizkusil. Med obiskom, ki je spominjal na predvolilno zborovanje, pa so mu vrteli pesem Guns'N'Roses z naslovom Živi in pusti umreti (Live and Let Die).

V ZDA je do torka zvečer za covidom-19 umrlo več kot 71.000 ljudi, s koronavirusom pa se jih je potrjeno okužilo več kot 1,2 milijona. Trump je že aprila zagotovil, da sam mask ne bo nosil, čeprav tudi prva dama ZDA Melania Trump promovira uporabo mask. V tovarni Honeywella se je sprehajal in govoril z delavci pod opozorilnimi tablami za nošenje mask.

Pozival je k odpravljanju ukrepov proti koronavirusu, razlagal o svoji volilni zmagi v Arizoni leta 2016, kjer mu ankete trenutno obetajo poraz, in vabil na oder Latinoameričane za Trumpa, ki so mu izražali zvestobo. Trump je bil nazadnje v Arizoni februarja, ko je zagotavljal, da bo aprilsko vreme koronavirus uničilo.

Trumpovo zavračanje mask je sprožilo kritike, kot jih je bil pred tednom dni deležen podpredsednik ZDA Mike Pence, ko je obiskal kliniko Mayo v Minnesoti. Pence edini ni nosil maske in kasneje trdil, da se ni zavedal potrebe po tem, ker nima koronavirusa. V nedeljo je potem priznal, da je naredil napako, kar je za člana Trumpove vlade izjemno redko.

Vsaka država po svoje

Po ZDA posamezni guvernerji odpravljajo ukrepe proti koronavirusu, ki so jih začeli uvajati marca z ukazi prebivalstvu, naj ostane doma in zapiranjem poslov. Vsaka država to dela po svoje, znanstveniki pa še naprej svarijo, da bo to pripeljalo do naraščanja okužb in smrti.

V najbolj prizadeti državi New York se razmere umirjajo, a guverner Andrew Cuomo ohranja ukrepe. Država New York je začela sodelovati s Fundacijo Billa in Melinde Gates pri izdelavi načrta za to, kako bi lahko potekali izobraževalni procesi v novi realnosti koronavirusa. Šole bodo do konca letošnjega šolskega leta zaprte, načrt pa bo prišel prav za naslednje šolsko leto.

V mestu New York pa so medtem začeli z rednim vsakodnevnim popolnim čiščenjem vseh vlakov podzemne železnice. Komentatorji že ocenjujejo, da bodo vlaki čisti kot še nikoli v zgodovini.

Koronavirus v New Yorku | Avtor: Epa Epa

Vse bolj politično razdeljeni glede koronavirusa

Anketa medija Axios in inštituta Ipsos ugotavlja, da pandemija koronavirusa ni uspela poenotiti Američanov, kot se je to dogajalo med drugimi naravnimi in človeškimi katastrofami doslej. V bistvu jih je politično še bolj razdelila, pri čemer republikanci dvomijo v resnost pandemije, demokrati pa podpirajo ukrepe za njeno zajezitev.

Večina Američanov sicer dvomi v uradne številke o okuženih in mrtvih, kar je prav tako novost, saj je zvezna vlada doslej v podobnih nesrečah uživala večinsko zaupanje.

Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Uradni podatki sicer niti niso vladni, saj jih objavljajo zasebne znanstvene ustanove v sodelovanju z vlado ali same. Demokrati sicer večinoma mislijo, da so uradne številke o okužbah in žrtvah prenizke, republikanci pa menijo, da so pretirane.

Koronavirus je politično pomagal guvernerjem demokratskih držav, katerih voditelji delujejo kredibilno, kot je Andrew Cuomo v New Yorku Slabše pa gre republikanskim guvernerjem, ki so zamujali z ukrepi proti pandemiji in hitijo z njihovim odpravljanjem, kot je guverner Floride Ron DeSantis.

Od konca marca, ko je zvezni vladi po anketi Axios-Ipsos zaupalo 53 odstotkov Američanov, ji sedaj zaupa le še 38 odstotkov. Zaupanje demokratov je v tem času padlo z 42 na 25 odstotkov, republikancev s 74 na 61 odstotkov, neodvisnih pa s 47 na 33 odstotkov. 

Trumpovi vladi najbolj zaupa latinsko-ameriško prebivalstvo (43-odstotna podpora), med belci jo podpira 39 odstotkov, med temnopoltimi, med katerimi je proporcionalno tudi največ žrtev covida-19, pa jih vladi zaupa le 28 odstotkov.

Vsak peti Američan je v zadnjem mesecu dni nakazal denar v dobrodelne namene, 63 odstotkov jih je zaskrbljenih, da bo v mesecu dni zmanjkalo hrane, 58 odstotkov se jih boji, da se šole ne bodo odprle niti jeseni, 47 odstotkov pa jih je odpovedalo načrtovane poletne počitnice.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.