Svet
887 ogledov

Trump: Tveganje za okužbo s koronavirusom je "zelo majhno"

Donald Trump Profimedia
Ameriški predsednik Donald Trump je spregovoril o ukrepih proti koronavirusu in napovedal, da bo projekt vodil in koordiniral popredsednik ZDA Mike Pence.

Ameriški predsednik Donald Trump je zagotovil, da bodo proti virusu storili vse ustrezno in dodal, da bodo porabili tudi več kot 2,5 milijarde dolarjev, kolikor je uvodoma od kongresa zahtevala njegova vlada, če bi bili demokrati v kongresu pripravljeni na to. Vodja senatne manjšine Chuck Schumer je pred novinarsko konferenco predlagal 8,5 milijarde dolarjev izredne porabe.

Tveganje virusa za ameriške državljane je po Trumpovih besedah zelo majhno zaradi ukrepov, ki jih je sprejela njegova vlada, čeprav naj bi se njegovim odločitvam nekateri posmehovali. Med te ukrepe šteje omejitev poletov iz Kitajske v ZDA. Na ta seznam zaenkrat po besedah Trumpa ne bodo dodajali novih držav, češ da "sedaj še ni pravi čas".

"Mislim, da obstaja možnost, da se stvari poslabšajo, možnost, da postanejo precej bistveno slabše, a nič ni neizogibno," je dejal. Nadaljnje ukrepe bo z zdravstvenimi delavci in vlado usklajeval Pence.

Stroka pričakuje več primerov okužb

Kljub Trumpovim zagotovilom, da bo koronavirus minil, pa je predstavnica Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) Anne Schuchat takoj za njim dejala, da gre tudi v ZDA pričakovati več primerov okužb.

CDC je v sredo potrdil 60 primerov okužb z virusom v ZDA. Gre skoraj izključno za evakuirane Američane iz Kitajske in s potniške križarke Diamond Princess. CDC je ob tem prav tako opozoril, da se morajo v ZDA pripraviti na izbruh oziroma širitev okužb tako kot vsepovsod drugje. Poleg tega so odkrili okužbo pri osebi v Kaliforniji, ki ni povezana s potovanji v tujino in drugimi pacienti.

Schumer želi 4,5 milijarde dolarjev za ministrstvo za zdravje, milijardo za razvoj cepiva, milijardo za pomoč tujim državam in dve milijardi dolarjev za pomoč zveznim državam, ki se ali se bodo spopadale z izbruhom.

Na novinarski konferenci je nastopil tudi direktor Nacionalnega inštituta za zdravje za nalezljive bolezni Anthony Fauci, ki je javnost seznanil s potekom prizadevanj za izdelavo cepiva. Kot je dejal, bi bilo lahko cepivo za uporabo pripravljeno v leto ali letu in pol.

Za padec borznih indeksov obtožil demokrate

Med novinarsko konferenco je Trump za padanje borznih indeksov zaradi koronavirusa obtožil demokratske predsedniške kandidate, ki so se po njegovih besedah med soočenji norčevali drug iz drugega. Zatrdil je, da bo novembra ponovno zmagal na volitvah.

Demokratski kongresnik iz Misisipija Bennie Thompson je v nasprotju s tem povedal, da Trump zanika morebitne posledice virusa že mesec dni, namesto da bi poslušal lastne zdravstvene strokovnjake. Predsednik odbora za domovinsko varnost v predstavniškem domu kongresa je še dodal, da Pence nima nobenega strokovnega znanja o javnem zdravstvu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.