Svet
108 ogledov

Tudi mravlje imajo stranišča v mravljišču

mravlje Shutterstock
Nemška študija črnih vrtnih mravelj kaže, da imajo tudi one "WC" območja.

Znanstveniki, ki so preučevali navade črnih vrtnih mravelj, so ugotovili, da mravlje svoje izločke kopičijo na točno določenih robovih mravljišča. V National Geographicu ugotavljajo, da gre to pripisati njihovi neverjetni organiziranosti. Poleg tega pa je to preprosto tudi bolj varno, saj bi bakterije v izločkih lahko ogrozile celotno kolonijo.

"Mravlje so neverjetno čista bitja, vendar moramo biti previdni in jih ne poosebljati," je za National Geographic povedal vodja raziskave Tomer Czasczkes, sicer podoktorski študent na nemški univerzi v Regensburgu. "Niso tako urejene, ker bi jim to ugajalo, ampak ker je to njihova selektivna prednost."

Czaczkes in preostali raziskovalci so v laboratoriju opazovalo 21 manjših mravljišč. Vrtne mravlje so hranili z modro ali rdečo obarvano sladkorno razstopino. Iztrebki mravelj so bili zato obarvani. Po dveh mesecih opazovanja so tako ugotovili, da se največ iztrebkov nahaja prav ob robovih mravljišč na tako imenovanih "WC" območjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.