Svet
225 ogledov

Ujeli Arkanovega morilca

Arkan na poroki s Ceco
1/4
EPA
V Južnoafriški republiki našli morilca razvpitega vodje srbskega podzemlja Željka Ražnatovića Arkana.

Dobrosava Gavrića so zaradi umora Arkana leta 2006 v Srbiji obsodili na 30 let zaporne kazni. Po poročanju južnoafriškega časnika New Age so ga prijeli po morilskem napadu na nekega Južnoafričana marca v Cape Townu.

Del podzemlja tudi na drugem koncu sveta

Gavrić je bil voznik umorjenega, ki naj bi bil vodja lokalnega podzemlja. Umrl je v toči krogel dveh morilcev na motorju, ki sta sredi Cape Towna prerešetala njegov BMW. Pri tem je strel v prsi dobil tudi Gavrić. Policija in reševalci so ga iz vozila rešili, a ker so pri njem našli pet gramov kokaina, so ga aretirali in obtožili.

Prijeli so ga sicer pod imenom Saša Kovačević, njegovo pravo identiteto pa je policija odkrila tekom preiskave, ko so njegove prstne odtise poslali v preveritev Interpolu. Ob tem se je izkazalo, da je Kovačević pravzaprav Gavrić in da je tudi v južnoafriškem podzemlju znan kot "Arkanov morilec".

Izkoristil svobodo

Arkana – enega najbolj znanih kriminalcev z območja nekdanje Jugoslavije in vodjo srbskih paravojaških enot med vojnami na Balkanu, ki je vojnih zločinov obtožen tudi pred haaškim sodiščem – je ustrelil 15. januarja 2000 v hotelu Intercontinental v Beogradu.

Gavrića so skupaj s sodelavcema Milanom Đuričićem in Draganom Nikolićem zaradi umora Arkana prijeli leta 2001, jih tudi obsodili, a je srbsko vrhovno sodišče sodbo razveljavilo in zahtevalo novo sojenje. Poleg tega so jih leta 2003 izpustili, da bi se lahko branili s prostosti, kar so izkoristili: za njimi se je izgubila vsaka sled. Sodišče jih je nato leta 2006 po treh ponovljenih sojenjih vendarle obsodilo, in sicer na po 30 let zapora.

Vojni zločini na Hrvaškem, Kosovu in v BiH

Arkan je ob razpadu nekdanje Jugoslavije in izbruhu vojn na začetku 90. letih prejšnjega stoletja ustanovil prostovoljno paravojaško enoto Tiger, ki je kmalu postala strah in trepet na bojiščih na Hrvaškem, Kosovu in v BiH. Vzporedno z vojaškimi pohodi "tigrov" je naraščala tudi ekonomska in politična moč prvega med njimi, Arkana. Med vojnimi vihrami je ustanovil še lastno Stranko srbske enotnosti, s katero mu je uspelo priti celo v srbski parlament.

Arkan je zaslovel tudi s prvim zasebnim nogometnim klubom v Srbiji, Obilić, ki se mu je uspelo preriniti celo v prvo ligo in postati državni prvak. Medijsko zanimiva je bila tudi Arkanova poroka leta 1995 z nadvse priljubljeno turbofolk pevko Ceco.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 23:37 15.december 2011.

    Vsega respekta in spoštovanja vreden morilec, Človek , ki ima zelo izraženo tenkočutnost pri pomaganju udarjanja Božje roke in pravice!

  • Fertel 19:29 15.december 2011.

    Mirne duše se temu lahko podeli lepo odlikovanje.

  • privat 16:24 15.december 2011.

    kaj je dobil ta človek vsaj nobelovo nagrado za mir?? Vreden je vsaj tega...ubil je morilca!