Svet
13 ogledov

Urugvajska vlada bi začela prodajati marihuano

marihuana Shutterstock
Urugvajska vlada namerava predlagati zakon za boj proti kriminalu, povezanemu z drogami. Kriminalcem bi krila pristrigli tako, da bi marihuano začeli prodajati kar sami.

Vlada bi tako prevzela odgovornost za nadzor kakovosti, trošarine pa bi se porabile za financiranje rehabilitacijskih programov. Kupci bi se morali registrirati, tisti, ki bi pokadili preveč, pa bi dobili poziv za vpis v rehabilitacijski program.

Namen ukrepa je preprodajalcem odtegniti dobiček pri prodaji drog in uporabnike odvrniti od trdih drog. Oblasti predvsem skrbi porast uporabe cracka.

"Svetovni trendi gredo v to smer," je za časnik El Pais povedal vir. "Razprava o drogah se giblje proti liberalizaciji kot načinu boja proti organiziranemu kriminalu," je še komentiral predvideno uredbo.

Kajenje marihuane v Urugvaju sicer zakonsko ni omejeno ali prepovedano, poroča Fox News.

Komentarjev 3
  • ghz891 05:02 22.junij 2012.

    Super, vsaj bančniki v Urugvaju nebodo mogli oprati 352 miljard $ kot jih je Wachovia v Mehiki (http://www.guardian.co.uk/global/2009/dec/13/drug-money-banks-saved-un-cfief-claims) in bo prišlo do nekega nadzora kvalitete. Glede na to koliko designerskih drog obstaja, "vojni proti drogam" še dolgo ali nikoli nebo ...prikaži več konca (http://www.sciencedaily.com/releases/2012/06/120606132316.htm). Novo drogo oziroma njen analog pa lahko naredi praktično vsak z dostopom do interneta in nekaj iznajdljivosti.

  • URIAH HEEP 13:16 21.junij 2012.

    Receptorji se imenujejo ENDOCANNABINOIDS : http://en.wikipedia.org/wiki/Endocannabinoid_systemDokumentarec o tem : http://www.youtube.com/watch?v=FybfMqohBNc&feature;=related

  • URIAH HEEP 13:09 21.junij 2012.

    Hmm, jaz prvo pomislim na prazno blagajno.Marihuana bi vsekakor mogla biti dovoljena za v medicinske namene, hude migrene, rak...V debato se ne bom spuščal, bi pa sam dodal, da tole je dvorezen meč.Modeli znanstveniki so dokazal, da ...prikaži več imamo ljudje prilagojene oz že gensko "sprogramirane" receptorje, ki so kompatibilni z marihuano, ki telo varujejo pred raznoraznimi boleznimi in so le ti tisočletja opravljali nalogo "varovanja" zdravja.Sedaj pa smo z industrializacijo vse to zjebali in v naše življensko okolje vnesli nove strupe in "travo prepovedali" in posledice so tu.Vsekakor pa se strinjam, da pretiravanje škoduje in dolgoročno poškoduje možgane-spomin...Lp