Svet
9 ogledov

Ustoličenje patriarha

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Peći na Kosovu se je ob 10. uri začelo slovesno ustoličenje 45. srbskega patriarha, niškega vladike Irineja.

Slovesnosti se udeležuje več tisoč vernikov iz Srbije, BiH in Črne Gore, ki po poročanju medijev ob prihodu na Kosovo niso imeli težav, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Srbijo na slovesnosti zastopa srbski predsednik Boris Tadić. Predstavniki kosovskih oblasti na slovesnost, ki bo predvidoma trajala tri ure, niso bili povabljeni.

Za varnost v okolici samostana, kjer poteka slovesnost, skrbijo pripadniki mednarodnih mirovnih sil na Kosovu (Kfor). Poveljnik Kforja Erhard Buhler je v soboto izrazil pričakovanje, da bo današnje ustoličenje potekalo mirno.

Srbski patriarh Irinej je pred slovesnim dogodkom v Beogradu ustoličenje označil kot duhovni in verski dogodek izrednega pomena in pozval k mirnemu poteku slovesnega ustoličenja brez izgredov. Ponovil je, da se on in Cerkev nikoli ne bosta odrekla Kosovu.

80-letni Irinej je bil po smrti patriarha Pavla s t.i. apostolskim žrebom 22. januarja izbran za novega patriarha in bil dan kasneje ustoličen v beograjski stolnici. Predtem je 35 let vodil eparhijo v Nišu.



Komentarjev 1
  • privat 08:51 07.oktober 2013.

    kaj nimajo reveži svoje srbije...da morajo oditi v drugo državo da lahko imajo ta svoja ustoličenja??