Svet
14905 ogledov

V Avstriji od ponedeljka kar 97.500 novih brezposelnih

Avstrija koronavirus Epa
Naša severna soseda Avstrija se ne bori le s strmo naraščajočimi primeri okužb z novim koronavirusom, ampak z množičnim odpuščanjem delavcev. Od ponedeljka je teh kar 97.500 več.

Prva dva primera okužbe z novim koronavirusom so v Avstriji potrdili 25. februarja. Okužena sta bila italijanska državljana iz Lombardije, ki delata na Tirolskem. Takrat v Avstriji kot tudi drugod po Evropi še niso sumili, kakšne razsežnosti bo imeli pandemija novega koronavirusa COVID-19.

Kot mnoge evropske države se je tudi Avstrija na zdravstveno grožnjo odzvala počasi. Država je smučarska središča zaprla šele 16. marca, ko je bilo v Avstriji že 1016 potrjenih primerov okužbe.

Avstrija koronavirus | Avtor: Epa Epa

Počasni ukrepi

Trenutno je v Avstriji 2.388 potrjenih primerov okužbe, testirali so 15.613 oseb, šest oseb je za posledicami okužbe umrlo. Testiranj je v Avstriji razmeroma malo – na 1000 prebivalcev so opravili 1,7 testa. Za primerjavo smo v Sloveniji opravili 5,3 testa na 1000 prebivalcev. Potrebno je tudi poudariti, da smo imeli v Sloveniji prvi potrjeni primer okužbe šest dni kasneje kot v Avstriji.

Največ potrjenih okužb z novim koronavirusom je v avstrijski zvezni deželi Tirolska, kjer je 508 okužb (skupno 751 tisoč prebivalcev). Na Dunaju, kjer živi več kot dvakrat toliko ljudi, je potrjenih 296 okužb.

Javni promet v Avtriji še vedno poteka nemoteno, odločili so se tudi, da morajo izobraževalne ustanove poskrbeti za varstvo otrok vseh tistih, ki zaradi svojega dela ne morejo ostati doma. V prostoru je lahko največ šest otrok. Takšno varstvo je bilo sprva načrtovano tudi pri nas, a ga je nova vlada preklicala. 

Februarja še rekordno nizka brezposelnost

Gernot Blumel | Avtor: epa epa
Kot v ostalih državah, ki jih je prizadela pandemija novega koronavirusa, je tudi v Avstriji moč zaznati močan padec gospodarske rasti. Namesto nagovora o proračunu je novi finančni minister Gernot Blümel v petek v parlamentu govoril o visokem porastu brezposelnosti in proračunskem deficitu, ki ga pričakuje zaradi pandemije. Sejo parlamenta so morali prekiniti, saj je prišla informacija, da je zbolel eden od poslancev vladne stranke.

Finančni minister Blümel je poudaril tudi, da nihče ne ve kako dolgo bodo trajale izredne razmere. Stroškov krize ni možno izračunati, pomoč podjetjem pa bo nujno potrebna. Gospodarstvu so zaenkrat zagotovili 38-milijardni paket finančne pomoči.

Zdravstvena kriza močno hromi avstrijsko gospodarstvo. Od ponedeljka je v Avstriji 97.500 novih brezposelnih in to potem, ko je prvič po letu 2012 število brezposelnih padlo pod 400.000 ljudi. Velika večina novih brezposelnih je turističnih delavcev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • andrej084 10:53 21.marec 2020.

    Tisti domači podjetniki, ki ne morejo preživeti niti 1 mesec brez podpore drzave, naj dajo na zavod delavce in zaprejo s.p. Manikura, pedimura, lasni podaljški, modni in osebni svetovalci, pa osebni trenerji,... potrebno bo vzeti v roke lopato, gravlje, motiko, ...prikaži več kaj posadit in ustvarit...