Svet
463 ogledov

V bankah 17.500 manj delovnih mest

slovenija 25.10.13, evro, euro, denar, denar pada, kovanci, sparanje, banka, pri Anže Petkovšek
Izračuni sindikata temeljijo na objavljenih načrtih bank.

Italijanske banke zategujejo pas, kar pa negativno vpliva na zaposlenost. V letošnjem letu bo tako v italijanskem bančništvu ukinjenih 17.500 delovnih mest, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA izračunal sindikat First Cisl.

Unicredit načrtuje ukinitev 3900 delovnih mest. Še 5500 jih bo odpadlo v banki Monte die Paschi di Siena, Intesa Sanpaolo se je s sindikati dogovorila o zaprtju 4000 delovnih mest.

UBI Banca bo plačilno listo skrajšala za nekaj več kot 2000 delovnih mest, odpuščale pa naj bi tudi številne regionalne banke, kot so Banca Etruria, Carige in Chebanca vorgesehen.

Če bi prišlo do konsolidacije bančnega sektorja, ki jo spodbuja vlada v Rimu, bi lahko odpadlo še več delovnih mest, so opozorili zastopniki zaposlenih. V zadnjih 10 letih je sicer 14 največjih bank v povprečju svoje razvojne načrte spremenilo 3,5-krat, sindikat pa je kritičen, da ti načrti pretirano temeljijo na odpuščanju.

Italijanski bančni sektor sedaj zaposluje 300.000 ljudi, potem ko jih je leta 2007 344.600. Sindikat poziva banke, naj svojih bilanc ne rešujejo več na plečih zaposlenih, pač pa naj z novimi razvojnimi modeli okrepijo obseg poslovanja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.