Svet
15 ogledov

V Cernu odkrili božji delec

V Cernu naj bi s pomočjo velikega hadronskega trkalnika odkrili  božji delec. (F Žurnal24 main
Med znanstveniki Evropskega centra za jedrske raziskave (CERN) naj bi krožile neverjetne govorice. S pomočjo velikega hadronskega trkalnika (LHC) naj bi odkrili božji delec, poroča britanski Telegraph.

V javnost je pred dnevi prišel osnutek poročila, ki naj bi vseboval še nepreverjene informacije o tem, da je eden izmed detektorjev velikega hadronskega trkalnika v bližini Ženeve zaznal signale še neodkritega delca Higgsovega bozona, imenovanega tudi "božji delec", ki naj bi dal preostalim delcem maso.

Govorice o tem, da so se znanstveniki Cerna dokopali do dokaza o obstoju  Higgsovega bozona, so pričele krožiti le nekaj trenutkov zatem, ko je bil na svetovnem spletu objavljen osnutek sicer tajnega poročila. Ni trajala dolgo in že so se oglasili strokovnjaki, ki opozarjajo, da so vse od začetka obširnega projekta javnost bombardirali številni dokazi o odkritju božjega delca, vendar pa so po nadaljnjih preiskavah vse ovrgli.

Cernovi uradniki so v izjavi za javnost dejali, da zadnji izsledki še niso bili dokončno raziskani, zato bi po njihovem mnenju lahko šlo za lažen alarm. Namigovanja, da gre za potegavščino, so zavrnili.

Poročilo enega izmed številnih znanstvenikov

James Gillies, tiskovni predstavnik Cerna, je dejal, da rezultati še niso potrjeni, vendar pa je osnutek poročila delo enega izmed tisočih znanstvenikov, ki so zaposleni v okviru projekta Atlas. "Gre za način notranje komunikacije, ki izpostavlja odkritje nečesa zanimivega. Izsledek mora v nadaljevanju prestati več faz presoje znanstvenih ekip, preden se ga lahko označi za uradni izid raziskave,“ je dodal.

Prekosili ameriški trkalnik
Pretekli petek je bil LHC prizorišče novega rekorda v luminoznosti žarkov. Znanstveniki so namreč dosegli, da sta žarka protonov v trkalniku trčila z luminoznostjo, ki je presegla tisto v ameriškem trkalniku Tevatron leta 2010. Nova rekordna luminoznost žarkov tako znaša 467.000 milijard milijard milijard (oziroma 467 krat 10 na 30. potenco) kvadratnih centimetrov na sekundo, kar ustreza trku več milijonov delcev na sekundo. Pred tem je rekord znašal 4,024 krat 10 na 32. potenco kvadratnih centimetrov na sekundo.

Luminoznost je povezana s frekvenco trkov. Večja kot je luminoznost, večje bo število trkov na sekundo. "Večje število trkov pomeni več podatkov, več podatkov pa pomeni več možnosti odkritij," je dosežek komentiral generalni direktor Cerna Rolf Heuer.

Z velikim trkalnikom, katerega obseg v obliki prstana znaša 27 kilometrov, je pa sto metrov pod zemljo, želijo znanstveniki ustvariti pogoje, kakršni so bili takoj po velikem poku, in razjasniti skrivnost nastanka vesolja. Marsikdo je prepričan, da je mogoče samo v tem trkalniku odkriti Higgsov bozon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.