Svet
1649 ogledov

V izraelskem napadu ubita dva novinarja, namesto obžalovanja takšen odziv

Benjamin Netanjahu Profimedia
V izraelskem napadu na jugu Gaze sta bila v nedeljo ubita novinar katarske televizije Al Jazeera in snemalec, ki je delal za francosko tiskovno agencijo AFP. Izraelska vojska je kasneje pojasnila, da je bil napad usmerjen proti "vozilu terorista, ki je upravljal brezpilotni letalnik", v njem pa sta se nahajala tudi ubita novinarja.

V napadu izraelskih sil sta bila v nedeljo ubita fotoreporter in snemalec Mustafa Turia ter novinar Hamza Uael Dahduh. Tretji novinar, Hazem Radžab, je bil hudo ranjen, poročata Al Jazeera in nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah prič sta bili proti vozilu izstreljeni dve raketi - ena je zadela sprednji del vozila, druga pa Dahduha, ki je sedel poleg voznika.

Izraelska vojska je kasneje v nedeljo zvečer pojasnila, da je njihovo bojno letalo "identificiralo in zadelo terorista, ki je upravljal brezpilotni letalnik, tako da je prestavljal grožnjo izraelskim vojakom", navaja dpa.

"Seznanjeni smo s poročili, da sta bila med napadom zadeta še dva osumljenca, ki sta bila v istem vozilu kot terorist," so še zapisali. Po navedbah izraelskih sil pripadniki palestinskega gibanja Hamas pogosto uporabljajo brezpilotne letalnike za napade ali vohunjenje.

Združenje tujih novinarjev (FPA), neprofitna organizacija, ki zastopa pripadnike mednarodnih novinarskih hiš, ki poročajo iz Izraela, Zahodnega brega in Gaze, je izrazila globoko obžalovanje ob smrti obeh novinarjev in pozvala vse vpletene v spopade v Gazi, naj zagotovijo varnost novinarjev.

Ubitih že 79 novinarjev

Turia je bil samostojni novinar, fotoreporter in snemalec, ki je med drugim delal za agencijo AFP, Hamza pa je bil sin Uaela al Dahduha, glavnega dopisnika Al Jazeere iz Gaze, ki je bil nedavno tudi sam poškodovan v izraelskem napadu. Že pred tem je ostal brez soproge in dveh otrok, ki so bili ubiti v prvih tednih vojne.

Po podatkih ameriškega Komiteja za zaščito novinarjev (CPJ) je bilo od 7. oktobra do danes v Gazi ubitih 79 novinarjev, med njimi 72 Palestincev, štirje Izraelci in trije Libanonci, še poroča dpa.

Na visoko število ubitih novinarjev v Gazi se je danes z zaskrbljenostjo odzval Urad ZN za človekove pravice (OHCHR). "Uboje vseh novinarjev [...] je treba temeljito in neodvisno preiskati, zagotoviti spoštovanje mednarodnega prava in kaznovati kršitve," so zapisali v objavi na omrežju X.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • alojz73 00:11 09.januar 2024.

    Čudno,da nobenih sankcij Židom s strani EU,aja Dementni čez lužo ne pusti.

  • Avatar NickMason
    NickMason 21:36 08.januar 2024.

    Nikjer v nobenih novicah se pa ne piše o protestu v Nemčiji na 10000 tisoče kmetov s traktorji zavzeli vse ceste,kaj novinarji spite al ste čist nori.Posnetkov na tiktoku in facebooku in ostalih kar mrgoli ,kar se doli dogaja,pri nas ...prikaži več pa držite ljudi nevedne ,groza.