Svet
13 ogledov

V novih nemirih zrušili letališki stolp

jemen
1/5
Reuters
Jemen pretresa nov boj za oblast. Povod za najnovejše nemire je bila odpustitev vodilnih pripadnikov vojske in guvernerjev, ki so bili blizu nekdanjemu predsedniku države Aliju Abdulahu Salehu. Njegovi privrženci so zato s protiletalskim orožjem napadli mednarodno letališče v prestolnici.

Privrženci odstavljenega predsednika Alija Abdulaha Saleha so streljali na poslopja glavnega letališča države v prestolnici Sani. Oboroženi vojaki v uniformah, ki so se do letališča pripeljali v poltovornjakih, oboroženimi s težkim orožjem, so začeli streljati na stolp in ga uničili. Nato so obkolili letališče, zaprli ceste, ki vodijo do njega, ter zavračali vozila potnikov. Smrtnih žrtev in ranjenih po zadnjih podatkih ni bilo, so pa morali odpovedati številne lete.

Napad se je zgodil dan zatem, ko je sedanji jemenski predsednik Abed Rabo Mansur Hadi odpustil ključne vodilne pripadnike voske, ki jih je na položaje postavil Saleh. Med njimi je bil tudi polbrat nekdanjega predsednika, poveljnik jemenskih letalskih sil Mohamed Saleh al Ahmar, ter Salehov nečak, ki je vodil predsednikovo gardo. Napad na letališče kaže na težave, s katerimi se spopada Hadi, ki je obljubil, da bo iz vojske, varnostnih sil in z glavnih vladnih položajev odstavil Salehove privržence.

Je Saleh zdaj stric iz ozadja?

Saleh je s položaja odstopil februarja, leto dni po začetku uporov in demonstracij, v katerih so ogromne množice na mestnih trgih države zahtevale konec skoraj tri desetletja trajajoče diktature. Novembra lani je podpisal sporazum o predaji oblasti in novi ureditvi države, ki so ga podprle ZDA in arabske države ob Perzijskem zalivu. S sporazumom je Saleh v zameno dobil imuniteto, ki ga ščiti pred kazenskim pregonom.

Nekateri kritiki sporazuma trdijo, da ta Salehu omogoča delovanje iz ozadja, pri čemer naj bi načrtoval svojo vrnitev, tako da povzroča nemirov. V četrtek je jemenski obrambni minister Mohamed Nader Ahmed v državnem parlamentu dejal, da Saleh še vedno daje ukaze vodjem varnostnih sil in guvernerjem.

Tu so še Salehovi privrženci ...

Salehove nasprotnike še posebej skrbijo njegovi privrženci, ki poveljujejo vojaškim enotam. Jemenska vojska je pred kratkim doživela hude poraze v svojih spopadih z militaristi, povezanimi s teroristično skupino Al Kaido, ki so zavzeli nekatera mesta na jugu države. Številni pri tem verjamejo, da Salehovi privrženci namenoma sabotirajo vojaške operacije, še poroča AP.

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 08:51 08.april 2012.

    Lud yebe zbunjenog,kaj drugo rečt,ko se ne ve,kdo pije in kdo plača.........................cigani so teli tam dol in ostali bodo še dolgo....................