Svet
11 ogledov

V parlament metali živalske organe

Protesti v Italiji
1/3
Reuters
Italijanski poslanci potrdili varčevalni ukrep in svoje zaupanje Berlusconiju. Protestniki med obravnavo proti stavbi parlamenta metali tudi živalske organe.

Skupina protestnikov se je včeraj pred parlamentom spopadala s policisti. Proti stavbi parlamenta so metali petarde, dimne bombe in celo živalske organe. Ko so jih policisti odstranili izpred parlamenta, so se odpravili proti Koloseju in popolnoma blokirali nekatere ceste v središču mesta.

55-milijardno varčevanje

Italijanski poslanci so sicer včeraj dokončno potrdili varčevalni paket, vreden 55 milijard evrov, na katerega je italijanski premier Silvio Berlusconi vezal tudi zaupnico. Šlo je na tesno: za zaupnico je glasovalo 316 poslancev, proti pa 302.

Paket naj bi leta leta 2013 uravnotežil proračunske prihodke in odhodke. Med drugim predvideva višanje davka na dodano vrednost z 20 na 21 odstotkov, zvišanje upokojitvene starosti za ženske v zasebnem sektorju s 60 na 65 let leta 2014, triodstotni solidarnostni davek za tiste, ki letno zaslužijo več kot 300 tisoč evrov, ter zaporne kazni za najhujše utajevalce davkov. Italija bi se – če ne bi ukrepala – kaj hitro lahko znašla v grškem scenariju.

Opozicija je bila do varčevalnega paketa kritična, zaupnice niso podprli, premierja pa so znova pozvali k odstopu.

Komentarjev 2
  • Stolp 11:22 15.september 2011.

    En pohotni kurbir terorizira celo Italijo!

  • ježek 10:25 15.september 2011.

    očitno je metanje raznih stvari v parlament zadnje čase zelo popularno