Svet
10 ogledov

V središču Berlina: "To je banka IS"

Ambasada Savdske Arabije v Berlinu Facebook
Aktivisti so sredi Berlina na pročelje ambasade Savdske Arabije projicirali zastavo Islamske države. Z akcijo naj bi opozorili na povezavo Saudijcev s teroristično organizacijo.

Za projekcijo zastave Islamske države na pročelju ambasade Savdske Arabije sredi Berlina stoji umetnik Oliver Bienkowski; z dogodkom naj bi opozoril na nespoštovanje človekovih pravic v omenjeni državi in na podporo, ki naj bi jo Savdska Arabija izkazovala Islamski državi.

Čeprav Savdska Arabija igra eno izmed ključnih vlog v koaliciji proti islamistom, ki jo vodijo Združene države Amerike, je država deležna kritik zahodnih držav, češ da ne vlaga dovolj truda v boj proti terorizmu. Med drugim jo obtožujejo tudi podpore in financiranja raznih ekstremističnih skupin, ki pomagajo njihovim interesom v regiji. WikiLeaks je leta 2009 objavil dokument, v katerem je Hillary Clinton navajala, da Savdska Arabija financira Islamsko državo in Al Kaido. Savdijci so obtožbe ostro zavrnili.

Kot del projekcije se je na pročelju ambasade pojavil tudi napis "10 let in 1000 udarcev le zaradi bloganja #FREERAIF", kar se nanaša na blogerja Raifa Badawia. Bloger je zaprt zaradi kritike savdskih oblasti in pozivanja k večji svobodi. Za zapahi je že štiri leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.