Svet
189 ogledov

V Veliki Britaniji kradejo

Skulptura Barbare Hepworth. Shutterstock
Iz londonskega parka je izginila skulptura umetnice Barbare Hepworth. Oblasti domnevajo, da so tatovi v umetnini videli predvsem bron, ki ga bodo prodali na črnem trgu kovin. Na Otoku je kraj kipov vedno več.

Dragoceni bronasti kip, ki je izginil iz Dulwich Parka, je lepšal okolico od leta 1970. Pri zavarovalnici je bila skulptura zavarovana za 500 tisoč funtov, vrednost samega brona, iz katerega je bila narejena, pa je seveda precej manjša. Kljub temu je najbolj verjetno, da so storilci umetnino odtujili prav zaradi kovine.

Princesa Diana na obisku v ZDA ob kipu Barbare Hepworth leta 1996. Umetnica je d | Avtor: Reuters Reuters

Za informacijo o storilcih oziroma dejanju so oblasti ponudile tisoč funtov nagrade.

Število kraj se povečuje

Da je kraj kovinskih predmetov z javnih mest vedno več, so potrdile lokalne oblasti v Londonu. Tako opažajo kraje železniških tirov, telefonskih žic in celo vojnih spomenikov. V zadnjih letih med kovinami prevladujejo baker, svinec in bron.

"Tatvine javnih umetniških del in kovinskih predmetov so postale bolezenska epidemija," je izjavil  Peter John, vodja sveta v Southwarku.

Le 24 ur pred krajo spomenika avtorice Barbare Hepworth je sicer londonska policija javno opozorila na zaskrbljujoč porast tovrstnih kaznivih dejanj.

Bronast kip kurirja s ceste na Toško čelo, ukraden leta 2007. | Avtor: Policija Policija
V Sloveniji nemalo kraj umetnin

Predvsem v zadnjih letih se tudi v Sloveniji zdi, da je kraj umetnin veliko. Tudi pri nas so glavni motiv za krajo kovine. Pred časom je odmevala kraja bakrene obloge na Ruski kapelici pod Vršičem, letos tudi kraja in uničenje kipa iz Gramozne jame v Ljubljani, na spletni strani Policije pa je na voljo dolg seznam ukradenih umetnin. Mnoge med njimi najbrž nikoli več ne bodo našle lastnikov, saj so tiste, ki so jih lovci za kovinami odnesli zaradi zaslužka s preprodajo kovin, lahko že pretopili.

Ob ljubljanski Cesti na Toško čelo so na primer že leta 2007 ukradli kip kurirja, ki ga je naredil Zdenko Kalin. Leta 2009 so ga nadomestili s kopijo, pred meseci pa so ga neznanci znova poškodovali in zdi se, da so želeli odnesti tudi kopijo. Več na tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.