Svet
6 ogledov

V Zagrebu Bandić, v Splitu Kerum

Državna volilna komisija je napovedala, da bo prve neuradne izide objavila okoli Žurnal24 main
Po še neuradnih, a gotovih izzidih drugega kroga lokalnih volitev na Hrvaškem je v Zagrebu prepričljivo zmagal Bandić, v Splitu pa Kerum.

Na osnovi glasovnic, preštetih na 600 od skupno 601 zagrebškega volišča, je Milan Bandić (kandidat opozicijske SDP) dobil več kot zanesljivih 61,82 odstotkov glasov, profesor na zagrebški pravni fakulteti Josip Kregar pa je dobil 36,64 odstotkov glasov.

Malo manj čvrsta, a še zmeraj zanesljiva je zmaga neodvisnega kandidata in podjetnika Želja Keruma v Splitu, ki je po glasovnicah, preštetih na 161 od skupno 162 voliščih, prejel 56,73 odstotkov glasov. Socialdemokrat Rajko Ostojić je prejel nekaj manj kot 41 odstotka glasov.

Krešimir Bubalo iz Hrvaške demokratske skupščine Slavonije in Baranje (HDSSB) je v Osijeku osvojil 63,14 odstotka glasov, pravaški protikandidat Ante Đapič (HSP) pa je prejel 34,45 odstotka glasov.

Dodajmo, da je vladajoča HDZ po 12 letih izgubila mesto župana v Vukovarju.

Po prvem krogu volitev 17. maja sta zmago razglasili tako vladajoči HDZ kot opozicijski SDP. Medtem ko so se socialdemokrati dobro odrezali v večjih mestih, je vladajoča stranka dobila veliko sedežev v županijskih skupščinah ter mestnih in občinskih svetih. SDP je zadržal Reko, njegovemu kandidatu v Zagrebu, trikratnemu županu Milanu Bandiću pa je zmanjkalo manj kot dva odstotka glasov, da bi se izognil drugem krogu z neodvisnim kandidatom Josipom Kregarjem.

Napeta tekma med kandidati HDZ in kandidati, ki jih podpira SDP, je potekala tudi v Dubrovniku, Sisku, Šibeniku in Veliki Gorici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.