Svet
17 ogledov

V ZDA slavijo republikanci

Zmaga republikancev EPA
Potem, ko je republikanska kandidatka Joni Ernst v Iowi osvojila sedež upokojenega demokrata slovenskega rodu Toma Harkina v tekmi proti demokratu Brucu Braleyju, so republikanci na sinočnjih kongresnih volitvah v ZDA izpolnili predvolilne napovedi anket ter si zagotovili dovolj zmag za prevzem večine tudi v senatu.

Vzporedne ankete so že pred volilnimi izidi napovedale slabo noč za demokrate, kajti kar dve tretjini udeležencev volitev sta bili mnenja, da gre država v napačno smer, krivdo zato pa so enakomerno porazdelili med republikansko vodstvo v kongresu in predsednika Baracka Obamo.

Nekaj tekem za senat še ni odločenih, vendar to ne spremeni dejstva, da bodo imeli republikanci naslednji dve leti v kongresu popolno oblast, kar pomeni, da se obetajo verjetno še večje blokade pobud predsednika Obame.

Obetajo se novi poskusi odprave ali korenite spremembe zdravstvene reforme, načrtovana reforma imigracijskega sistema pa bo šla v pozabo, skupaj z možnostjo zaprtja taborišča za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.