Svet
13884 ogledov

Velika novost na hrvaških avtocestah

Hrvaška avtocesta cestninska postaja Profimedia
Nič več gneč pred cestninskimi postajami?

Hrvaška se po uvedbi pripravlja na nov sistem zaračunavanja cestnin na avtocestah. "Izbrali boste lahko odčitavanje vaše registrske tablice ali modernejšo različico ENC. Registracijo boste lahko opravili na spletu ali na fizičnih lokacijah. Nimamo še vseh rešitev, ker bomo te iskali glede na ponudbe preko javnega razpisa. Sistem bo uporabnikom prijazen, manj bo gneče. Čez cestninsko postajo lahko gre v eni uri največ 300 vozil, z novim načinom pa se bo to število povečalo na 3000 vozil na uro," so za hrvaški Index sporočili iz podjetja Hrvaške autoceste (Hac).

Podjetje Hrvatske autoceste (Hac) upravlja večino avtocestnega omrežja na Hrvaškem in je lani ustvarilo več kot 400 milijonov evrov prihodkov od cestnin, kar je največ doslej. 

Brezstičen način plačevanja tudi za turiste

Sistem elektronske vinjete bodo na Hrvaškem uvedli 1. 1. 2024. Tudi turisti se bodo lahko v sistem prijavili preko spleta ali fizično ali pa plačevali z napravo ENC za brezstično plačevanje. "Ko greste v Avstrijo, kupite vinjeto, tako bo tudi pri nas. Na avtocestah se boste lahko vozili tudi z ENC drugih operaterjev, vendar samo tistih, s katerimi bo Hac imel sklenjen dogovor," pojasnjujejo na Hac. Hac je že sklenil dogovor z italijanskim Telepassom.

Uvedba novega sistema bo stala 67 milijonov evrov.

 

Komentarjev 5
  • LukaMB 01:00 27.januar 2023.

    Imajo najdražjo cestnino v EU in oni nam solijo pamet, ker je letna vinjeta 110 eur. Preračunajte za kratek čas kaj pomeni Hrvaška.

  • ilija 16:20 25.januar 2023.

    Ja ok in potem kaj bodo pa naredili z takim pretokom na mejah.

  • robi2107 10:27 25.januar 2023.

    Ko jih jebe. Men za bicikel ne morjo nič računat.