Svet
36 ogledov

Velikanski jez grozi, da bo popustil

Jez Oroville Profimedias
V dolini reke Feather na severu Kalifornije grozi zrušenje največjega jeza v ZDA.

Ceste iz mesta Oroville, ki se nahaja neposredno pod jezom, so bile v nedeljo zvečer polne, potem ko so oblasti naročile evakuacijo okoli 140 tisoč prebivalcev na območju zaradi nevarnosti, da bi se utegnil porušiti eden od pomožnih odtočnih kanalov. 

"To ni vaja. Ponavljamo, to ni vaja," so v nedeljo sporočili iz Nacionalne agencije za okolje ter pozvali prebivalce pod jezom Oroville k evakuaciji. 

Jez praznijo

Jez na reki Feather na severu Kalifornije, ki je po nedavnem obilnem deževju in topljenju snega poln, so sicer začeli prazniti. Če bi popustil, bi bilo ogroženih več deset tisoč ljudi.

Lokalni šerif Kory Honea je na nedeljski novinarski konferenci povedal, da niso imeli druge izbire kot odreditev evakuacije. "Nismo mogli čakati, da bi videli, ali bo vse OK," je dejal. "Ljudi moramo hitro preseliti, da zavarujemo življenja v primeru najhujšega. Situacija je zelo dinamična, lahko se spremeni zelo hitro."

Najvišji jez v ZDA

Jez Oroville je visok 230 metrov, zgrajen leta 1962 in še danes velja za najviši v ZDA. Od znamenitega Hooverjevega jezu je višji za 12 metrov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Žurnalček 11:17 15.februar 2017.

    Ne groti zrušenje jezu , tistega 230m , ampak zaradi "pametnih " upravljalcev , obrambni nasip , preko katerega se je začela prelivati voda , ker so zaprli odvodni kanal , da voda ne bi uničila 100 metrov betona od ...prikaži več mesta poškodbe navzdol ! !!! Sedaj so končno odpisali teh 100 m in voda veselo zopet šiba polovico po kanalu , pol pa po prirodni poti , nazaj v reko , ki prihaja od par km oddaljenega jezu in HC pod njim !

  • Božidar Dinič 17:51 13.februar 2017.

    škoda

  • Božidar Dinič 12:17 13.februar 2017.

    se ne bojim imam rezervirano na noetovi barki