Svet
5 ogledov

Ventil zdržal

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Prvi testi kažejo, da se je pritisk pod ventilom nabral, kar je spodbudna novica, saj nafta očitno ni našla druge poti v morje.

Na tej točki vse kaže, da integriteta ventila ni ogrožena,“ je dejal podpredsednik BP Ken Wells. „To je zelo dobro in dejstvo, da pritisk še vedno raste, nam daje čedalje več samozavesti, da bo test uspešno končan,“ je še dodal.


A ameriška administracija noče prezgodaj hvaliti naftne družbe, ki ji je v minulih mesecih povzročila toliko skrbi in padec priljubljenosti Baracka Obame. "Pomembno je, da se ne prenaglimo," je dejal Obama in opozoril, da je veliko dela potrebno še postoriti, saj je nafta od aprila onesnažila na stotine kilometrov ameriške obale, uničena pa so tudi številna školjčišča in ribolovna območja.

"Ko bodo uhajanje nafte ustavljeno, bodo vsi rekli: 'sedaj je pa konec'. Vendar to še zdaleč ni res," svari Obama.

Še deset metrov narazen
BP je prizadetim zaradi izliva nafte doslej plačal že več kot 150 milijonov evrov, novi zahtevki pa še vedno dežujejo. Dokončno bo rešitev prinesla šele nova vrtina, ki jo pospešeno vrtajo in s katero bodo prevzeli nadzor nad nafto pod površjem, staro vrtino pa bodo zakrpali z blatom in cementom. Vrtini trenutno loči le še okoli 10 metrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.