Slovenija
94 ogledov

Vlada sprejela zakon, s katerim bi zaščitila Mercator

mercator barcaffe Saša Despot
Vlada je po vzoru Hrvaške sprejela predlog zakona, s katerim naj bi zaščitil Mercator pred izčrpavanjem njegovega lastnika Agrokorja.

Z zakonom o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena, ki ga vlada v državni zbor pošilja po nujnem postopku, bo lahko vlada v družbe, ki jim bo pripisala poseben pomen, nastavila svojega člana uprave. O imenovanju izrednega člana uprave naj bi sicer odločilo sodišče.

Zakon le za Mercator?

To pravilo naj bi veljalo v podjetjih, ki zaposlujejo najmanj šest tisoč ljudi in imajo čiste prihodke od prodaje večje od milijarde evrov, poleg tega pa je njihov večinski lastnik v insolventnem postopku. Poleg Mercatorja, zaradi katerega je omenjeni zakon spisan, omenjenim pogojem ustreza le še nekaj podjetji v državi. "Mislim, da je nekaj več kot sedem," je na kratki novinarski konferenci odgovoril gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

"S predlagano ureditvijo se ščiti družbo sistemskega pomena pred izčrpavanjem s strani večinskega lastnika, ki je v insolventnem postopku," je potrebnost zakona utemeljil Počivalšek in poudaril, da bodo pristojnosti izrednega člana uprave vezane le na posle povezane z večinskim lastnikom, ne pa tudi na ostale tekoče poslovne odločitve. Prav zato naj ne bi šlo za vmešavanje v svobodno gospodarsko pobudo.

Čeprav je minister že v torek povedal, da imajo pripravljen omenjen zakon, je danes pojasnil, da je poslovanje Mercatorja stabilno in s tem ne želijo delati panike. "A tak zakon je potreben, saj bi lahko prišlo do izčrpavanja Mercatorja zaradi težav Agrokorja."

Ministrova izjava je sledila sklicu izredne seje nadzornega sveta Mercatorja, ki bo v petek in na kateri naj bi nadzorniki razpravljali o poslovanju Mercatorja in odvisnih družb ter pregledali pogodbe na področjih nabave, trženja in svetovanja, da bi ugotovil, ali večinski lastnik, hrvaški Agrokor, družbo izčrpava.

Isti dan je predsednik vlade Miro Cerar po sestanku z novo upravo Mercatorja in njegovih odvisnih družb miril, da ima vsa zagotovila, da trgovec posluje stabilno. "Pojavljajo se govorice o izčrpavanju Mercatorja. Zaenkrat nimamo nobenih dokazov o tem, o tem sem govoril tudi s šefi Mercatorja, tudi ti pravijo, da nimajo dokazov o tem. Pričakujem tudi, da bo to preveril nadzorni svet," je povedal Cerar in zatrdil, da bodo še naprej budno spremljali razmere v Mercatorju in delovanje Agrokorja, da bomo lahko pravočasno reagirali v primeru novih okoliščin.

Komentarjev 10
  • mirror 19:58 14.april 2017.

    Na to bi pomislili dragi naši politiki, preden ste prodali Mercator obubožanemu Agrokorju. Mercator ni več slovenski in lastnik lahko dela z njim kar hoče. Mi z Mercatorjem nimamo nič več in tudi ne pravice vtikanja v njegovo poslovanje. Imamo ...prikaži večmo pa na srečo dovolj drugih bolj konkurenčnih trgovcev z manjšimi maržami, kot jih ima Mercator.

  • Alen Jazbec 14:42 14.april 2017.

    Ma kaki osli!!!!! Dajte pomagat svojim ljudem ne tem prascom, ki vsak dan pljuvajo in ščijejo po nas. Matr ste zabiti!!!!!

  • Žurnalček 17:59 13.april 2017.

    Hrvaška Vlada je proti vsem zakonom svobodnega trga sprejela socialistićen zakon praktićno uvedba stećajnega upravitelja postavljenega s strani Vlade ali pa bolj na grobo NACIONALIZACIJO privatne lastnine ! Ker so šli Hrčki protizakonito v Agrokor , je morala to isto ...prikaži več , da bi zaščitila svoje delavce in dobavitelje narediti tudi SLO Vlada !