Svet
21 ogledov

Vladne sile spet silovito nad Homs

Dim nad Homsom po eksploziji pri naftovodu oz. rafineriji Reuters
Sirske vladne sile so začele ofenzivo na več delov mesta Homs, ki so pod nadzorom upornikov.

"Vojaška letala so izvedla dva zaporedna napada na uporniška območja v Homsu, ki so jih hkrati silovito obstreljevali s topovi, raketami in drugim težkim strelnim orožjem," je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Po navedbah te nevladne organizacije so tarča napadov četrti Kaldija, Bab Hud, Hamidija in Bustan al Divan. Napadi naj bi bili najhujši doslej.

Homs "krvavi" že dobro leto

Vladni vir je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da v Homsu potekajo vojaške operacije. "Te se nikoli niso ustavile. Njihova intenzivnost narašča skladno s prioritetami," je dejal.

Homs je tretje največje mesto v Siriji in se je med prvimi pridružilo uporu proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Večji del mesta s 650.000 prebivalci je pod nadzorom vladnih sil, nekatera okrožja, še posebej v starem delu mesta, pa že kakšno leto obvladujejo uporniki.

Več kot 100.000 mrtvih

Najnovejša ofenziva sledi vrsti premikov vladnih sil v provinci ob meji z Libanonom, kjer jim v spopadih z uporniki pomaga libanonsko gibanje Hezbolah. S tem so ponovno pridobile pod svoj nadzor koridor, ki povezuje prestolnico Damask z mesti na obali Sredozemskega morja, v spletni izdaji pojasnjuje nemški časnik Spiegel.

Od začetka državljanske vojne v Siriji marca 2011 je v državi življenje izgubilo 100.191 ljudi. Med drugimi je bilo v nasilju ubitih vsaj 36.661 civilistov, od tega več kot 3000 žensk in 5000 otrok, mlajših od 16 let, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.