Svet
367 ogledov

Vročinski val: "Bližamo se svetovnemu rekordu"

vročina Saša Despot
Večje dele sveta je zajel vročinski val. Zaradi vročine je prišlo do težave tudi v letalskem prometu.

Svetovna meteorološka organizacija (WMO) opozarja na trajajoči vročinski val, ki je zajel večje dele sveta. V Španiji so padali temperaturni rekordi. V Madridu so namreč izmerili kar 40,1 stopinje Celzija, v mestu Granada pa še stopinjo več. O ekstremnih temperaturah poročajo tudi iz Pakistana, kjer so se temperature povzpele preko 50 stopinj Celzija. 

Zaradi vročine odpovedali lete

Visoke temperature predstavljajo težavo tudi za letalski promet. Ameriška letalska družba American Airlines je morala namreč zaradi napovedanih 49 stopinj Celzija v ameriški zvezni državi Arizona odpovedati več kot 40 letov, poroča britanski BBC.

Vročina | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Bo padel rekord?

Glede na zadnjih pet mesecev so temperature v povprečju druge najvišje od začetka merjenja, ki sega v leto 1850, so sporočili z ameriške nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA). Po letu 2016 bi lahko bili priča novemu rekordnemu letu glede visokih temperatur ozračja.

"Bližamo se svetovnemu temperaturnemu rekordu iz leta 1913," je dejal meteorolog WMO Omar Baddour. Takrat so temperature v Dolini smrti v ZDA dosegle 56,7 stopinje Celzija. V Evropi je vročinski val leta 2003 zahteval okoli 70.000 smrtnih žrtev.

Baddour je še opozoril, da je treba sprejeti ukrepe, ki so ob tako visokih temperaturah nujni za zaščito ljudi.

Vročina | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri nas temperature čez 30 stopinj Celzija

Temperature čez 30 stopinj Celzija lahko pričakujemo tudi pri nas. Jutri bodo najvišje dnevne temperature od 30 do 35 stopinj Celzija. Popoldne se bodo pojavljale krajevne vročinske nevihte. Sončno in vroče s popoldanskimi krajevnimi vročinskimi nevihtami bo tudi v četrtek in petek. 

Tudi od sobote naprej bodo naši kraji pod vplivom območja visokega zračnega tlaka. Od sobote do četrtka bo večinoma sončno vreme z najvišjimi dnevnimi temperaturami nad 30 stopinj Celzija. Občasno se lahko pojavljajo vročinske nevihte. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.