Svet
1342 ogledov

Vse to so med izkopavanjem na Slovenski cesti našli arheologi

artefakti, slovenska cesta, arheologi, odkritje, predmeti
1/5
Matija Lukić
Arheologi, ki v Ljubljani že več mesecev raziskujejo območje na začetku Slovenske ceste, so v preteklih dneh objavili kar nekaj fotografij številnih artefaktov, ki so jih tam odkrili. Izstopa kamnit oltar za katerega še ugotavljajo komu in za kaj je bil namenjen.

"Območje izkopavanje je na glavni ulici rimskega mesta Emona, ki se je imenovala Cardo Maximus. Današnja Slovenska cesta poteka približno po enaki trasi. Ker malce zavija, rimska ulica pa je potekala zelo natančno med severom in jugom, smo naleteli na stanovanjske objekte, ki so bili ob tej cesti, pa tudi na rob foruma, glavnega trga v Emoni," pojasnjuje arheolog Matej Draksler.

artefakti, slovenska cesta, arheologi, odkritje, predmeti | Avtor: Matija Lukić Matija Lukić

Izstopa oltar, zanimiv je prstan, ki je lahko tudi ključ 

Odkrivajo ostanke cest iz različnih obdobij, prisotne so številne najdbe iz vsakdanjega življenja Rimljanov, kot so oljenke, fibule in podobno. Izjemna najdba je bil oltar, na katerem so darovali božanstvom. 

"Kar nekaj zanimivih predmetov smo našli, ta oltar izstopa, ker je velik. Pred dnevi smo recimo našli prstan, ki ima na vrhu ključ. Lastnik je lahko torej s prstanom odprl ključavnico, gre za zelo praktično zadevo," pa pravi Martin Horvat iz ljubljanskega mestnega muzeja, ki vodi izkopavanja in dodaja: "Oltar še obdelujemo, v kratkem pa mislim, da bomo ugotovili komu, zakaj in kdaj je bil namenjen."

Dela bodo zaključili še pred zimo 

Arheologi izkopavajo in dokumentirajo območje na Slovenski cesti, kjer je predvidena postavitev kanalizacije. Ta prostor bo z arheološkega stališča po njihovem delu potem uničen.

artefakti, slovenska cesta, arheologi, odkritje, predmeti | Avtor: Blaž Gutman Blaž Gutman

"Vse predmete bomo po primarni konzervaciji prenesli v muzej, če se najde karkoli posebnega, pa se takrat razmišlja o drugih možnostih. Če bi recimo odkrili mozaik, bi to bila to neka dodatna vrednost. Strokovna komisija bi ga ovrednotila in se odločila, kaj z njim narediti – se ga lahko uniči, naj se prestavi, …" delo opisuje Draksler. 

Arheologi sicer zaključujejo s svojim delom, še pred zimo bodo lahko gradbinci jamo zasuli in cesto asfaltirali.

artefakti, slovenska cesta, arheologi, odkritje, predmeti | Avtor: Matija Lukić Matija Lukić

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.