Svet
11 ogledov

Vse več "nedolžnih operacij"

Vsako leto se h kirurgom v Veliki Britaniji zateče več tisoč žensk, natančne šte Žurnal24 main
Vse več muslimank, ki živijo na zahodu, se pred poroko zateče k plastičnemu kirurgu, da jim "povrne nedolžnost". V skrajnih primerih jim grozi smrt, če se ne poročijo nedolžne.

Povpraševanja po operaciji, pri kateri plastični kirurg rekonstruira himen, je vse več. Če so pred nekaj leti na teden opravili eno ali dve rekonstrukciji, zdaj opravijo po tri na dan, ugotavljajo britanski zdravniki.

"Večina naših strank je muslimank. Skrbi jih, ker so imele pred poroko spolne odnose in bi tako njihov zaročenec in družina izvedeli, da niso več nedolžne. Bojijo se, da jih bo zaročenec zapustil ali pa poniževal vse življenje. Bilo je tudi že nekaj umorov iz časti," pripoveduje za Daily Mail plastični kirurg Magdy Hend.

Ker postopek ni zapleten in traja le pol ure pod lokalno anestezijo, mnoge ženske čas za malico izkoristijo za obisk zdravnika. "Mnoge zamolčijo pravo ime in naslov," pravi Hend. Bojijo se namreč, da bi njihovi bližnji izvedeli, da so bile na operaciji in da torej niso več nedolžne.

Večina jih mora operacijo plačati, stane okrog 4000 evrov, v redkih primerih, če je ogroženo duševno ali telesno stanje ženske, poseg plača zdravstvena zavarovalnica.

Zmerne muslimanske skupine opozarjajo, da gre za nesmiselne in nepotrebne posege, zato obsojajo vse, ki zaradi skrajnih stališč ženske prisilijo v nepotrebne operacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.