Svet
5 ogledov

Z žvižgi nad Kosorjevo

(Foto: Večernji list) Žurnal24 main
Hrvaški sindikalisti so na Reki protestirali proti vse slabšemu položaju delavcev. "Hočemo delati in biti plačani za svoje delo," se je glasil eden izmed pozivov protestnikov.

Največ žvižgov so na protestih namenili premierki Jadranki Kosor ter ministroma za gospodarstvo in promet morja in infrastrukturo, Đuru Popijaču in Božidarju Kalmeti.

"Na Hrvaškem lahko dela tri milijone ljudi, sicer pa milijon in pol ne dela. Na zavodu za zaposlovanje je 90 tisoč mladih, ki nimajo niti enega samega dneva delovne dobe. Hočemo delati in biti plačani za svoje delo," je dejala predsednica SSSH Ana Knežević.

Sindikati so napovedali, da bodo 23. aprila organizirali enourno solidarnostno stavko vseh delavcev ter da bodo 1. maja v vseh večjih mestih delavci spet na ulicah.

Za konec maja pa so napovedali splošno stavko, če vlada do takrat ne bo ukrepala.
Vsak dan 500 delovnih mest manj,
1,2 milijona upokojencev na robu preživetja

Na protestih so še dejali, da so jih organizirali zaradi nasprotovanju krivici, ki jo čuti 320 tisoč brezposelnih, 116 tisoč tistih, ki so jim odpovedali pogodbo o delu, 70 tisoč delavcev, ki delajo in ne dobijo plače, 71 tisoč delavcev, ki so jih razglasili za višek, ter 1,2 milijona upokojencev, ki so na robu preživetja.

Kot so še dejali, je na Hrvaškem vsak dan 500 delovnih mest manj.

 

Protestirali tudi delavci ladjedelnice
Današnjih protestov so se udeležili tudi delavci reške ladjedelnice 3. maj, ki so opozorili, da jih nihče ne bo ustavil, da pridejo na proteste pred poslopjem vlade v Zagrebu, kjer so prepovedani javni shodi, če vlada ne bo rešila vseh ladjedelnic ali ne bo omogočala reškim delavcem, da na pet let prevzamejo ladjedelnico in jo rešijo sami.

Hrvaška vlada je pred kratkim vnovično objavila javni razpis za privatizacijo šest hrvaških ladjedelnic. Če niti drugi poskus privatizacije ne bo uspel, bo večina ladjedelnic v stečaju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.