Svet
22 ogledov

Za njegovo usmrtitev bodo plačali visoko ceno

Usmrtitve v Savdski Arabiji EPA
V Savdski Arabiji usmrtili 47 teroristov, med njimi tudi šiitskega šejka.

V Savdski Arabiji so danes usmrtili 47 ljudi, obsojenih terorističnih dejanj in spodbujanja nasilja. Med usmrčenimi je tudi šiitski šejk Nimr Baker al Nimr, je sporočilo tamkajšnje notranje ministrstvo. Iz iranskega zunanjega ministrstva so sporočili, da bo Savdska Arabija za njegovo usmrtitev plačala "visoko ceno".

55-letni al Nimr, nasprotnik al Saudove sunitske dinastije, je bil zaradi neupoštevanja kraljevih ukazov, nošenja orožja in organiziranja sektaških uporov na smrtno kazen obsojen leta 2014. Med drugim je leta 2011 organiziral tudi demonstracije proti diskriminaciji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Usmrtitve v Savdski Arabiji | Avtor: EPA EPA
Med usmrčenimi osebami so tudi suniti, ki so v letih 2003 in 2004 sodelovali v atentatih teroristične mreže Al Kaida. Med njimi ni al Nimrovega nečaka Alija al Nimra, ki je bil ob aretaciji mladoleten.

"Vlada Savdske Arabije podpira teroristična gibanja in skrajneže, z zatiranjem in usmrtitvami pa onemogoča notranje nasprotnike (...) Za sledenje takšni politiki bo Savdska Arabija plačala visoko ceno," je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Husein Jaber Ansari.

"Pri usmrtitvi osebe, kot je šejk al Nimr, gre zgolj za sledenje političnim in verskim ciljem, kar kaže na neodgovornost in pomanjkanje razumnosti," vlade Savdske Arabije, so še sporočili iz iranskega zunanjega ministrstva.

Na al Nimrovo usmrtitev se je odzval tudi njegov brat M. Nimr:

"To dejanje bo vzbudilo jezo v mladih šiitih v Savdski Arabiji," je povedal. "Upam, da nastane miroljubno protestno gibanje," je dodal.

Usmrtitev teroristov v Savdski Arabiji | Avtor: EPA EPA


V Savdski Arabiji, ki zavrača pozive k ukinitvi smrtne kazni, so lani po podatkih francoske tiskovne agencije AFP usmrtili 153 ljudi.

Komentarjev 5
  • Dolfi 19:30 02.januar 2016.

    Super,samo tako dalje, do zadnjega, bomo imele mi majn dela!

  • mph 17:24 02.januar 2016.

    Ja, črnavest, se strinjam s tabo, zato sem tudi omenil interne politične igrice, odstranjevanje nezaželjenih, ki morda nimajo veze ... ampak vseeno dejstvo je, da jim tudi po tujih medijih od ISISa žugajo z maščevanjem. Berem pa drugače vse, od ...prikaži več Mladine do Reporterja, BBC, The Real News Network, ...

  • principiumnovum 16:33 02.januar 2016.

    @mph, če zahodni "neodvisni mediji" ali pa tisti "slovenski" mediji, ki jim članke "narekujejo" njihovi lastniki iz amrike oz. kar na amriški ambasadi pišejo o nekem kaznovanju teroristov v satanovi arabiji, še to ne pomeni, da je res. Med temi ...prikaži več 47 "teroristi" so lahko tudi kakšni otroci ali pa pripadniki manjšin v satanovi arabiji, ki so na tviterju ali pa FB napisali kakšno posmehljivo, cinično, sarkastično ali pa drugače žaljivo vsebino čez vladavino satanove arabije. Če en lažnivi žurnal napiše, da satanova arabija preganja teroriste, še to ne pomeni, da je res. Za satanovo arabijo si terorist, če protestiraš proti krivonosim savdovim šejkom, če pa posiliš žensko, ki ne nosi burke, si pa narodni heroj, ona pa kamenjana razadi prešuštva. Razumi, kdor more.