Svet
1280 ogledov

Za razjasnitev umora ponujajo milijon evrov

Daphne Caruana Galizia
"Pravici mora biti zadoščeno, ne glede na to, koliko stane," so prepričani.

Malteška vlada je danes ponudila milijon evrov za razjasnitev umora novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je umrla v ponedeljek v eksploziji njenega avtomobila. Kot je vlada pojasnila v sporočilu za javnost, so odločeni razjasniti umor in storilca privesti pred sodišče, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Primer je izrednega pomena in zahteva izredne ukrepe. Pravici mora biti zadoščeno, ne glede na to, koliko stane," še piše v sporočilu vlade. Ob tem zagotavljajo, da bodo zaščitili vse, ki bodo pristojnim oblastem posredovali informacije o umoru.

Ostra kritičarka premierja

53-letna novinarka je bil ubita v ponedeljek popoldne, ko je njen avtomobil eksplodiral le nekaj metrov po tem, ko je odpeljala izpred doma. Malteška policija je v torek zatrdila, da v zadnjih dveh tednih ni prejela nobenih obvestil o morebitnih grožnjah Daphne Caruana Galizia, ki je bila sicer ostra kritičarka premierja Josepha Muscata in njegovih laburistov.

A Muscat zavrača vsakršne namige o vpletenosti v novinarkino smrt in obljublja temeljito preiskavo. V sredo je parlamentu predlagal denarno nagrado v zameno za informacije o napadu in morilcih, čemur so vsi trije novinarkini sinovi odločno nasprotovali in premierja pozvali, naj raje odstopi.

Umor je pretresel Malto. Za nedeljo so v prestolnici Valletta napovedane demonstracije, na katerih naj bi več tisoč ljudi zahtevalo razjasnitev umora in protestiralo proti korupciji v malteški politiki.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 21:10 21.oktober 2017.

    Milijon ponujajo tisti ki so umor naročil.