Svet
17 ogledov

Za višjo starost prostitutk

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Nizozemska vlada namerava dvigniti predpisano minimalno starost za prostitutke, in sicer z 18 na 21 let.

Nizozemski pravosodni minister Ernst Hirsch Ballin je takšen predlog poslal parlamentu, in sicer v paketu s predlaganimi zakonskimi spremembami glede regulacije prostitucije.

"Osebe, stare 21 let, so sposobnejše presoditi o tem, ali si res želijo denar služiti s prostitucijo, poleg tega pa so sposobnejše komunikacije s klienti," je med drugim zapisal minister.

Sindikat: prostitutke bodo odhajale v nelegalne bordele
Po objavi namere se je že oglasil sindikat prostitutk, ki opozarja, da bi ukrep prisilil mlajše prostitutke, da bi odhajale v nelegalne bordele. Ministrstvo odgovarja, da bi to preprečili s strožjo kontrolo in kaznovanjem tako prostitutk na eni strani kot klientov na drugi.

Po zdaj veljavnem zakonu lahko kliente, ki imajo odnose s prostitutkami, mlajšimi od 18 let, doleti kazen v višini 7.600 evrov ali šestmesečna zaporna kazen.

Prostitucija je na Nizozemskem legalizirana od leta 2000. Oblasti so v preteklih letih sicer poostrile ukrepe, s katerimi bi lahko zajezile organizirani kriminal v središču glavnega mesta. Amsterdam je leta 2008 napovedal, da si v znani rdeči četrti želi razpoloviti število javnih hiš.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.