Svet
10 ogledov

Začetek sojenja članicam ruske skupine

Članice ruske skupine Pussy Riot.
1/3
EPA
Pred moskovskim sodiščem se je začelo sojenje aktivistkam, trem članicam punkovske glasbene skupine Pussy Riot. Na sodišču so se glasbenice znašle, ker so v cerkvi v Moskvi izvedle performans proti dolgoletnemu ruskemu voditelju Vladimirju Putinu.

Pred sodiščem veljajo poostreni varnostni ukrepi, podporniki glasbenic pa so pred sodiščem pripravili demonstracijo in glasno vzklikali: "Svobodo za Pussy Riot!"

Glasbenicam, ki so za zapahi od 4. marca, grozi sedem let zapora, če jih bodo spoznali krive huliganstva, kar jim očita obtožnica. Sodišče je zavrnilo predlog obrambe, da naj bi zaradi napak med preiskavo uvedli novo.

Prav tako so se odvetniki pritožili, da so imeli premalo časa za priprave na obrambo. Nasprotovali so tudi odločitvi sodišča o podaljšanju pripora do januarja prihodnje leto, zaradi česar so se že pritožili na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Marijo Aljokhina (24), Nadedžo Tolokonikovo (23) in Jekaterino Samučevič (29) so aretirali po tem, ko so 21. februarja na glavnem oltarju v osrednji pravoslavni cerkvi v Moskvi, katedrali Kristusa Odrešenika, v kratkih krilih in ob ozvočenih kitarah izvedle punk molitev, v kateri so Devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Putina. Ta je sicer čez dva tedna na volitvah dobil še tretji predsedniški mandat.

Aktivistke so v zadnjih letih izvedle več provokativnih performansov, s katerimi so opozarjale na težaven položaj žensk v Rusiji in protestirale proti represivni Putinovi politiki.

Komentarjev 2
  • raviotar 18:52 31.julij 2012.

    pa kaj vam je s temi igrami?!?! Kdo se pa ima danes še čas igrati? Še za živeti ni časa - v realnosti. Prosim vas lepo, nehajte nakladati s temi komentarji.

  • Bor Pirs 13:45 30.julij 2012.

    Pozdravljen!Še danes se pridruži tej [b]novi igri[/b] in [b]pomagaj Sloveniji[/b] v boju proti sovražnikom.To je spletna igra, kjer lahko postanete [i]podjetnik[/i], [i]vojak[/i], [i]politik[/i] ali celo [i]predsednik[/i]. V igri lahko izdajate časopis, odprete svoje podjetje ter zaposlujete ostale uporabnike. ...prikaži več V tej igri ni mogoč nakup »[u]golda[/u]« s katerim lahko kupujete hrano, orožje ter odpirate podjetja zato je igra je igra [b]enakovredna za vse igralce[/b].Trenutno v Sloveniji sodeluje slabih [i]550 ljudi[/i]. trenutno največja država, Poljska, ki jih ima trenutno [i]več kot 3 tisoč[/i]! Slovenija ima zelo velik potencial in za razcvet potrebuje le več ljudi. Zato vas vabimo, da se nam pridružite pod povezavo: http://e-sim.org/lan.7492/ in pomagajte Sloveniji še danes!~WE CAN MAKE THE WORLD STOP~ [i]Če nimate namena igrati prosim pridite vsaj do lvl 7 (par dni igranja, po 3min na dan), da pomagate državi pri razvoju.[/i]