Svet
173 ogledov

Začetek sojenja Mladiću

S sodišča so že sporočili, da bo Mladić pred haaške sodnike prvič stopil v petek Žurnal24 main
Na haaškem mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije se je začelo sojenje Ratku Mladiću.

Mladiću bodo začeli soditi skoraj leto po tem, ko so ga po 16 letih skrivanja aretirali v Srbiji.

Obtožnica ima enajst točk: obtožen je vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida med vojno v BiH, ki je med letoma 1992 in 1995 zahtevala najmanj sto tisoč življenj. O svoji krivdi se ni želel izreči, zato je sodnik zabeležil, da se je izrekel za nedolžnega.

Bil je poveljnik sil bosanskih Srbov med obleganjem Sarajeva in genocidom v Srebrenici. Za genocid je obtožen v dveh točkah – za poboj osem tisoč Bošnjakov v Srebrenici julija 1995 in v nekaj občinah v BiH v letu 1992.

Sojenje Mladiću | Avtor: ICTY ICTY

Vse od prijetja Mladić stežka sodeluje s sodiščem, zapletlo se je že pri njegovi obrambi, poleg tega ves čas trdi, da je njegovo zdravstveno stanje pretežko za sojenje.

Več kot 400 prič tožilstva

Mladićeva obramba je sicer zahtevala preložitev sojenja, vendar jim ni uspelo. Danes bo imelo uvodni nagovor tožilstvo, nadaljeval naj bi se v četrtek. Konec meseca pa bodo nastopile prve od napovedanih 413 prič. 


Komentarjev 1
  • Žurnalček 20:02 28.februar 2013.

    Edino mi je žal , da mu nisem fuknu bombo v đipa , ko se je v njemu stoje , s činom podpolkovnika , kot general Paton prevažal po mestecu.