Slovenija
51 ogledov

S ferrarijem le po omejitvah

Gen energija Anže Petkovšek
Trg elektrike. Varuh konkurence: Gen Energija in Gen-I sta kršila zakon.

V Gen-I, ki ga vodi Robert Golob, so potrdili, da so prejeli odločbo urada za varstvo konkurence (UVK). V njej piše, da sta podjetji Gen energija in Gen-I, družba za trgovanje in prodajo elektrike, kršili zakon o preprečevanju omejevanja konkurence.

Gen Energija in Gen-I sta namreč imeli med 1. janurjem 2007 in 4. januarjem 2010 sklenjeno krovno pogodbo, s katero sta se dogovorili tudi o prodaji električne energije po vnaprej določeni fiksni ceni. Tako v odločbi navaja UVK in utemelji, da je bil cilj “preprečevati, ovirati ali izkrivljati konkurenco”.

V drugem postopku zoper isti podjetji pa UVK ni našel trdnih dokazov, da bi Gen energija zlorabljala svoj domnevno prevladujoči položaj, ko naj bi Gen-I prodajali električno energijo za poslovne odjemalce pod ugodnejšimi pogoji kot konkurentom. Zato je ta del postopka urad ustavil.

Golob: Pritožili se bomo

Golob pravi, da členov krovne pogodbe, ki naj bi za UVK predstavljali kršitev, sploh niso nikoli uporabljali. “To smo uradu tudi ves čas pojasnjevali, vendar je UVK ostal pri svojem strogo legalističnem stališču, da je že obstoj takih členov kršitev, zato se bomo na odločbo pritožili. Ker to je nekaj takega, kot če imaš ferrarija, s katerim se lahko voziš 300 kilometrov na uro, vendar tega ne počneš, pa si vseeno v prekršku,” ponazori Golob.

Komentarjev 2
  • hubertfast 10:13 24.avgust 2012.

    Saj je jasno, država bi rada več pokasirala in pritiska na Ge-ni da podraži elektriko, ker zgubljajo državni ponudniki. Totalna bedarija. Kršitev konkurence bi bil dumping, se pravi, če bi Ge-ni prodajal elektriko pod ceno , se pravi minus. Naj ...prikaži več grejo vsi skupaj nekam.

  • dragec 08:40 24.avgust 2012.

    Ni posrečena primerjava s ferarijem. Vi dobavitelji elektrike bodite RESNIČNO konkurenčni, mi porabniki bomo ugotavljali, kdo je resen ponudnik in kdo zavaja.