Svet
6391 ogledov

Zaradi napačnega transporta uničenih okoli tisoč odmerkov cepiva

cepivo injekcija
1/2
Profimedia
Na Bavarskem je neuporabnih okoli tisoč odmerkov cepiva proti covidu-19, potem ko se je prekinila hladilna veriga Pfizerjevega cepiva. Merilci so namreč kazali čudne vrednosti, ko je cepivo prispelo na končno lokacijo. Razlog za uničeno cepivo je transport v neprimernih hladilnih torbah, je razkril nemški tednik Der Spiegel.

Tednik je v okviru preiskave odkril, da bavarske oblasti za transport uporabljajo torbe, ki niso predvidene za transport zdravil, še posebej pa ne takšnih, ki so občutljiva na temperaturo. Glede na njihovo poizvedovanje, se je bavarsko ministrstvo za zdravje pri nakupu transportnih škatel odločilo za preprosto hladilno torbo švedskega proizvajalca Dometic, ki je primerna predvsem za hlajenje pijač, povzemajo nemški mediji.

Na to je že pred tem opozoril eden od zdravnikov na Bavarskem, saj da transporterji delujejo kot navadne hladilne torbe za piknike.

Do razkritja je prišlo, ko so v več bavarskih mestih merilci prejšnji teden pokazali, da je cepivo bilo nad oz. pod dovoljeno temperaturo. Nekaj časa naj bi bilo celo zamrznjeno. Zaradi napak v transportu so morali uničiti okoli tisoč odmerkov.

Cepivo proti covidu-19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha je občutljivo na temperaturo in ga je treba hraniti pri -70 stopinjah Celzija. Če se ga ne hrani pravilno, je cepivo neuporabno.

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo | Avtor: Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Epa

Tiskovni predstavnik bavarskega ministrstva za zdravje je kasneje potrdil, da so za transport uporabili hladilne torbe Dometica. Vendar gre za medicinsko različico, ki se jo uporablja za transport zdravil, ki so občutljiva na temperaturo, je poudaril.

Vendar to glede na razkritje ni čisto res, saj tudi medicinska različica glede na opis izdelka ni bila izdelana za transport zdravil. To je za Spiegel zagotovila tudi tiskovna predstavnica švedskega proizvajalca.

Komentarjev 2
  • Janez_53 21:10 06.januar 2021.

    Avtor članka D.J. a ste prebrali članek, preden ste ga oddali? Neumnost, ki ste jo zapisali: "...Nekaj časa naj bi bilo celo zamrznjeno."??? Ja, pri MINUS 70°C je pa verjetno dovolj hladno, da marsikaj zamrzne!

  • Ender3 17:33 06.januar 2021.

    Bolj verjetno Falschnachrichten, kot bi Nemci temu rekli. Če bi bilo to pri nas, bi takoj ustanovili preizkovalno komisijo, ki bi jo vodila J.G.