Svet
7 ogledov

Zaradi vročine umrlo 22 ljudi

Vročinski val v Chicagu
1/14
EPA
Osrednje in vzhodne dele ZDA je zajel vročinski val s temperaturami do 37 stopinj Celzija in povzročil smrt najmanj 22 ljudi.

Nacionalni hidrometeorološki center je v sredo zabeležil 55, v četrtek pa 60 rekordno visokih temperatur, pri čemer so v nekaterih regijah namerili celo 43 stopinj Celzija. Visoke temperature na vzhodu države in v osrednjih ZDA pričakujejo še ves konec tedna.

Zaradi posledic vročinskega vala in spremljajoče visoke stopnje vlažnosti je po poročanju ameriških medijev umrlo najmanj 22 ljudi, poročajo pa tudi o poginih živali. "V Južni Dakoti je zaradi vročine poginilo najmanj 1500 glav živine," je za Reuters povedal Dustin Oedekoven z državne veterinarske uprave.

V urbanih središčih so odprli posebne centre, kamor se pred visokimi temperaturami lahko zatečejo socialno šibkejši, v Filadelfiji pa so angažirali dodatne policiste za vzdrževanje reda v javnih mestnih bazenih.

Električni distributer Con Edison je opozoril, da bi lahko v New Yorku zaradi velike uporabe klimatskih naprav prišlo do izpadov električne energije, v Čikagu pa se soočajo z visokimi stopnjami smoga. Okoljska agencija v Illinoisu je zato pozvala k varčevanju z energijo.

Najhuje je bilo leta 1936

Vremenoslovci pravijo, da bi lahko bila škoda, ki jo te dni povzroča vročina, večja od škode, ki jo je povzročil vročinski val v Čikagu leta 1995, ko je v treh dneh umrlo več kot 700 ljudi.

Zaradi posledic visokih temperatur v ZDA vsako leto v povprečju umre 162 ljudi. Največji vročinski val v moderni severnoameriški zgodovini se je zgodil ob koncu velike depresije leta 1936. Za posledicami vročinskega vala v ZDA in Kanadi je takrat umrlo kar 5000 ljudi.

Komentarjev 1
  • lilihip 14:48 22.julij 2011.

    kaj se ti nigerji ne morjo it domov stuširat, tam preko hidranta gre v nič na hektolitre vode!!!