Svet
8 ogledov

Zaslišanja skrajnežev bodo trajala vso noč

Umor v Makedoniji EPA
V policijski akciji monstrum oziroma pošast so aretirali 20 radikalnih islamistov, med katerimi so tudi osumljeni umorov petih oseb 12. aprila. Morajo pojasniti, zakaj imajo velike količine orožja.

Makedonska policija zaslišuje 20 radikalnih islamistov, aretiranih v policijski akciji Pošast, osumljenih sodelovanja pri umoru petih oseb 12. aprila, v več policijskih postajah v Skopju. Zaslišanja naj bi trajala vso noč, saj jih lahko policija pridrži 24 ur. Zjutraj naj bi stopili pred preiskovalnega sodnika.

Po policijskih virih naj bi med racijo 26 stavb v vasi Aračinovo in skopskih naseljih Šuto orizari, Čair in Čento našli avtomatsko puško, štiri pištole, bombo, osem nabojev za snajpersko puško "črna strela", šest nabojev za tromblon, šest okvirjev za avtomatsko puško in 10 maskirnih uniform, sedem taktičnih jopičev, tri smučarske kape oziroma fantomke in tri radijske enote. Strokovnjaki zdaj ugotavljajo, ali je katero od orožij uporabljeno v umoru petih oseb.

Našli so tudi avto, okoli deset tisoč evrov, mobilne telefone in kartice zanje.

Petkratni umor slučajnih žrtev?

Makedonska ministrica za notranje zadeve Gordana Jankulovska je predstavila domneve, da so med aretiranimi, ki so večinoma makedonski državljani, tudi storilci omenjenega zločina, nekateri pa so osumljeni tudi kaznivega dejanja terorizma, poroča srbski Tanjug. Po podatkih policije so bili nekateri člani radikalne skupine na bojiščih v Afganistanu in Pakistanu in se borili proti enotam Nata. Jankulovska je dejala tudi, da je bil motiv za zločin povzročitev negotovosti in strahu med prebivalstvom ter da žrtve niso bile neposredno povezane s storilci tega grozljivih umorov.

Ali so povezani z večjimi skupinami, ni znano

V akciji je sodelovalo približno 800 pripadnikov policije, gre pa za eno najbolj zapletenih do zdaj. Ministrica ni mogla potrditi, ali je skupina, odgovorna za poboje, povezana z radikalnejšimi islamističnimi skupinami v svetu.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 11:16 02.maj 2012.

    Zna biti , da je etiketiranje z islamistično teroristično skupino samo blef, da ne bi izbruhnili nemiri in maščevanje nad Šiptarji. Po mojem gre samo za skupino , katere edini namen je odcepiti del Makedonije in ga pripojiti ne Albaniji, ...prikaži več ker ona tega " noče" , ampak Kosovu. Bratkoti na Makedoncite hebite jim nonu .

  • Žurnalček 11:12 02.maj 2012.

    Ne ti imaš širokopasovno sprejemanje drugačnosti! Najprej svoji babi sleč dežni plašč in ruto , ki jo mora zaradi tebe " svetovljana" nositi pri 40°C v senci , pol se pa spučaj v retoriko univerzalnosti klerikalizma !

  • privat 06:19 02.maj 2012.

    makedonci(ortodoks) imajo problem v svoji vzgoji...ne sprejemajo drugačnosti ali samo drugačnega mišljenja pa je že terorizem ...