Svet
18 ogledov

ZDA odobrile zdravilo proti HIV-u

aids, hiv Shutterstock
ZDA so odobrile zdravilo, ki za do 73 odstotkov zmanjšuje možnosti za okužbo z virusom HIV. Zdravstveni in socialni delavci odločitvi nasprotujejo.

Zdravilo imenovano Truvada lahko jemljejo tisti, pri katerih je povečana nevarnost, da se bodo okužili z virusom HIV in tisti, ki imajo okužene partnerje, so dejali v ameriški Upravi za prehrano in zdravila (FDA).

Hudo nasprotovanje

Odobritvi zdravila so močno nasprotovali nekateri zdravstveni delavci in socialni delavci, ki delujejo s HIV pozitivnimi. Pozivajo, da bo zdravilo, ki se ga jemlje enkrat dnevno, v javnosti sprožilo napačno mišljenje, da so z njihovim jemanjem zaščiteni pred okužbo. Zdravilo namreč ne preprečuje okužb, ampak njihovo verjetnost zgolj zmanjaša za 73 odstotkov, poroča BBC.

Skrbi jih tudi, da bi virus HIV mutiral in postal odporen na zdravila.

Pri FDA ob tem poudarjajo, da je zdravilo namenjeno preventivi in se ga mora uporabljati skupaj s kondomi. Uživalci pa se morajo redno tudi testirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.