Svet
52 ogledov

Zdravstvena reforma na tesno sprejeta

Zdravstvena reforma ima precej nasprotnikov, ki so svoje prepričanje izrazili tu Žurnal24 main
Predstavniški dom ameriškega kongresa je sprejel predlog zakona o zdravstveni reformi. Ameriški predsednik Barack Obama je s tem vknjižil prvo zmago pri svojem načrtu.

Za je glasovalo 220 kongresnikov, proti pa jih je bilo 215, še prej pa so opravili 12-urno razpravo. Za je glasoval le en republikanski kongresnik, proti pa je bilo kar 39 demokratov.

Za vse, ki ga nimajo
Zakon bo v desetih letih po predvidevanjih stal 900 milijard dolarjev. omogočal pa bo zdravstveno zavarovanje za 36 milijonov Američanov, ki ga nimajo.

Dobljena bitka, ne pa tudi vojna
Za Obamo je zdravstvena reforma prioritetna naloga na področju domače politike. Sprejetje reforme pa še ni zagotovljeno. Odločal bo še senat, šele če ga bo tudi ta potrdil, ga Obama lahko podpiše. Ameriški predsednik je sprejetje v predstavniškem domu že pozdravil, obenem pa je popolnoma prepričan tudi v uspeh v senatu.

Proti splavu
Kongresniki so v soboto na izrednem zasedanju sicer tudi zavrnili protipredlog zakona o zdravstveni reformi, ki so ga predstavili republikanci. So pa z 240 glasovi proti 194 sprejeli amandma skupine demokratov, ki nasprotujejo splavu. Cilj tega dopolnila, ki so ga z naklonjenostjo sprejeli tudi republikanci, je okrepiti prepoved uporabe javnih sredstev za splave.




Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.