Svet
60 ogledov

Zdravstvena reforma podpisana

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ameriški predsednik Obama je v Beli hiši svečano podpisal zakon o reformi zdravstvenega sistema. Reforma prinaša zavarovanje 32 milijonom Američanov.

Ameriški predsednik Barack Obama je danes podpisal zgodovinsko reformo zdravstvenega sistema. Reforma prinaša zavarovanje za 32 milijonov ljudi, zavarovalnicam prepoveduje diskriminacijo bolnikov in zavračanje stroškov zdravljenja ter med drugim v desetih letih zmanjšuje proračunski primanjkljaj za 140 milijard dolarjev.

Obama je povedal, da je podpisal reformo za ljudi, kot je bila "njegova mati, ki se je morala z zavarovalnicami prerekati v zadnjih dneh svojega življenja, potem ko je zbolela za rakom."

Reforma, ki jo podpisujem, bo sprožila reforme, za katere se je borilo več generacij Američanov.
Barack Obama, ameriški predsednik

"Danes, po skoraj stoletju preizkušenj, danes, po skoraj letu dni razprave, danes, ko so bili prešteti vsi glasovi, reforma zdravstvenega zavarovanja v ZDA postaja zakon. Vsa pregreta retorika okoli reforme se bo končno soočila z njeno realnostjo," je dejal Obama ob podpisu zakona, kar ni uspelo vrsti predsednikov pred njim od začetka 20. stoletja naprej.

Obama in demokrati so s tem uresničili predvolilno obljubo. Po svečanem podpisu se je začelo veliko slavje demokratov in drugih zagovornikov reforme v prostorih notranjega ministrstva ZDA.

Reforma, ki jo bodo še izboljšali, naj bi v desetih letih stala 938 milijard dolarjev, proračunski primanjkljaj pa zmanjšala za 140 milijard.

Republikanci medtem pripravljajo tožbe in nadaljujejo s prizadevanji za njeno razveljavitev. V ponedeljek je najmanj enajst pravosodnih republikanskih pravosodnih ministrov iz zveznih držav najavilo skupinsko tožbo proti reformi, v najmanj 30 državah pa republikanci pripravljajo zakone proti reformi.

Predstavniški dom je v nedeljo potrdil senatni predlog zakona in s tem je reforma postala veljavna. Vendar pa je moral vodja senatne večine Harry Reid najprej obljubiti, da bo tudi senat potrdil nekatere spremembe, ki so jih zahtevali demokrati v predstavniškem domu, predvsem glede več pomoči za revne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.