Svet
1390 ogledov

Združili bi Kosovo in Albanijo

Kosovo Epa
Prvi korak pri združitvi Albanije in Kosova. Kosovski premier razkril načrte.

Kosovski premier Albin Kurti bi na morebitnem referendumu glasoval za združitev Kosova in Albanije. V sobotnem pogovoru za švicarsko revijo Monocle je poudaril, da bi moral biti referendum izveden na miren in demokratičen način. Srbija je mednarodno skupnost pozvala k ukrepanju.

Volitve v Albaniji Kosovski premier Svet Kosovski premier s potezo razbesnel Srbe

"V prihodnosti, če bi bil to demokratičen referendum, bi glasoval za. Vendar ponavljam, da samo, če bi se to izvedlo na miren in demokratičen način," je odgovoril na vprašanje, kako bi glasoval na morebitnem referendumu o združitvi Albanije in Kosova.

Misli, da bi tudi drugi glasovali za združitev, je še pojasnil. Ob tem se je zavzel za sočasen vstop vseh šestih držav Zahodnega Balkana v EU, saj bi bilo to najbolje za doseganje trajnega miru in stabilnosti v regiji.

lokalne volitve Kosovo | Avtor: EPA EPA

šola covid-19 koronavirus epidemija Strma rast okužb Svet Toliko okuženih otrok, da so morali preložiti začetek šolskega leta

Nemirna regija

V Beogradu so se na Kurtijeve izjave odzvali kritično. Vodja srbskega vladnega urada za Kosovo Petar Petković je mednarodno skupnost pozval k ukrepanju, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kosovo Napetosti Svet Kosovski premier moral sklicati sejo sveta za varnost

"To ukrepanje mednarodne skupnosti mora biti odločno, preden Kurti pomisli, da molk pomeni odobritev in da ima zeleno luč, da regijo povleče v novo spiralo spopadov. Opozarjam, da grožnje z enostranskim spreminjanjem meja prinašajo implicitno nevarnost spopadov, lahko pa bi spodbudile tudi podobne težnje v regiji," je poudaril Petković.

Provokacija Šport Kosovčani se bodo pritožili Čeferinu

Čeprav "so Kurtija polna usta miru in stabilnosti", kosovski premier ve, da bi oblikovanje t. i. Velike Albanije pomenilo usodno destabilizacijo regije in sprožitev učinka domin, je še dejal vodja srbskega urada za Kosovo.

Komentarjev 2
  • jozicamurn 21:15 21.november 2021.

    Na naše ozemlje EU so Albanci prišli kot nomadi in so bili manjšina, ki je takrat živela v hribovju in se ni spuščala do spodaj živeče večine Srbov. Kasneje so Vatikan oz. Italija ter Avstroogrska uvideli, da jih lahko pokoristijo ...prikaži več proti Srbom in jim po schnell kursu (tako kot danes Kosovo) podarili državo Albanijo, ki je bila ustanovljena na etničnem čiščenju večine, tako kot tudi sedaj na Kosovu s pomočjo ZDA in zahoda EU. Geostrateški interes, šiptarji jim dobavljajo drogo, organe, itd.

  • ico8 18:07 21.november 2021.

    Za nas bi bila dobra zadeva, ker bi sipci prisli do pristopa morju in s tem vecje moznosti opravljanja njihovega "glavnega" poklica. Konkretno pomeni to, da bi jih ostalo vec doma in bi se zmanjsal pritisk pri nas, da o ...prikaži več slovenskih revcekih- cibekih, v solah ne govorim. Kolumbija, Iran, Pakistan, Afganistan in ostale poletne tovarne belega snegeca in zelenih rozic vas ze tezko pricekujejo!