Svet
21 ogledov

Žiga Turk: Plač nam ne bi bilo treba nižati, če bi Holland zmagal v Nemčiji

Volitve v Franciji
1/2
Reuters
Socialist Francois Hollande je novi francoski predsednik, potem ko je v današnjem odločilnem drugem krogu volitev premagal sedanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Hollande je glede na projekcije zbral od 52 do 53,3 odstotka glasov, Sarkozy pa okoli 48 odstotkov.

Volilna udeležba je bila več kot 80-odstotna, po napovedih pa je zmagal socialistični kandidat Francois Holland.

Njegovi privrženci pa se že zbirajo pred sedežem stranke v Parizu. Belgijski dnevnik Le Soir pa medtem poroča, da je Hollandeov protikandidat, dosedanji predsednik Nicolas Sarkozy, že odpovedal drevišnje zborovanje na trgu Place de la Concorde.

Je pa ta že priznal poraz in Hollandeu v telefonskem pogovoru že čestital za izvolitev za novega predsednika Francije, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob tem je Sarkozy napovedal, da svoje desnosredinske stranke UMP ne bo vodil na bližnjih parlamentarnih volitvah.

"Francoski narod se je odločil. Francois Hollande je predsednik Francije in treba ga je spoštovati," je Sarkozy dejal v čustvenem nagovoru privržencem, ki so njegov povolilni nastop večkrat prekinili z vzkliki: "Nicolas, Nicolas!" in "Hvala, hvala!".

Kot je dodal, prevzema polno odgovornost za poraz, ob tem pa je svojemu nasledniku v Elizejski palači zaželel vse dobro. Sarkozy je prvi francoski predsednik po 30 letih, ki je izgubil volitve za drugi mandat.

Pred nagovorom se je sešel s predstavniki UMP v Elizejski palači in jih pozval k enotnosti pred junijskimi volitvami. "Ne razdelite se. Ostanite enotni. Treba je dobiti bitko na volitvah, mogoče jo je dobiti," je Sarkozy dejal na srečanju s privrženci, ki se ga je udeležila tudi soproga Carla Bruni-Sarkozy.

Komentarjev 2
  • vest 07:22 07.maj 2012.

    To bi si za zgled lahko vzeli tudi naši politiki. Športno je priznal poraz in čestital zmagovalcu. Pri nas to ni možno, ker imamo take politikante.Izjava, da nam ne bi bilo potrebno znižati plač, če bi zmagal v Nemciji ...prikaži veči je meni čudna, saj se je vedno govorilo, da je to potrebno zaradi našega minusa (nekonkurenčnosti).

  • puksicd 19:53 06.maj 2012.

    Hehe, Šarkeziju je odklenkalo ... :)))))) Si bo lahko poiskal mlajšo manekenko zdaj.