Svet
1018 ogledov

Znanstveniki: Poplave na Mediteranu so posledica globalnega segrevanja

Grčija poplave Profimedia
Podnebne spremembe so po mnenju mednarodne raziskovalne skupine povečale verjetnost katastrofalnih poplav, kakršne so bile v zadnjih tednih v sredozemski regiji.

The World Weather Attribution (WWA), skupina podnebnih znanstvenikov iz Združenih držav Amerike, Velike Britanije, Francije, Indije in Nizozemske, je v torek objavila svoja opažanja.

"Za 10-krat povečana verjetnost močnega deževja"

Po mnenju raziskovalne skupine je globalno segrevanje, ki ga povzroči človek, povečalo verjetnost tako močnega deževja za približno 10-krat v državah, kot so Grčija, Bolgarija in Turčija. V Libiji bi lahko bilo močno deževje, kot je državo prizadelo prejšnji teden, do 50-krat bolj verjetno kot v scenariju brez podnebnih sprememb, ki bi jih povzročil človek. Ekstremne vremenske razmere bi se lahko spremenile v humanitarno katastrofo, kot v Libiji, če so zgradbe ali jezovi na poplavljenih območjih slabo vzdrževani, pojasnjuje skupina.

Študija je analizirala in primerjala podnebne podatke z računalniškimi simulacijami sveta brez globalnega segrevanja, torej če bi temperature ostale na povprečni ravni od poznega 18. stoletja. Vendar pa raziskovalci opozarjajo, da rezultati temeljijo na merilnih negotovostih. Dogodki so bili na relativno majhnih območjih in večina podnebnih modelov ne more natančno reproducirati padavin v tako majhnih regijah. Težko je izmeriti prispevek globalnega segrevanja k poplavam, za razliko od uničujočih vročinskih valov in gozdnih požarov v regiji, je dejala raziskovalka podnebja Friederike Otto z Imperial College London. "Sredozemlje je žarišče nevarnosti, povezanih s podnebnimi spremembami. Odpornost na ekstremne vremenske dogodke je treba v regiji znatno povečati, da bi ohranili človeška življenja v prihodnosti," je dejala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Kmodri 19:07 21.september 2023.

    Seveda. Pojdimo v kameno dobo!

  • zdrej 13:43 21.september 2023.

    na kvadrat.

  • Kondor 11:25 20.september 2023.

    Ne verjetno ampak sigurno.